Makedonsko makalo

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
0h
Ukupno vrijemeUkupno
10min
KompliciranostTežina
Cijena
Makedonsko makalo by Shutterstock Shutterstock

Makalo je tradicionalno sjevernomakedonsko jelo bazirano na češnjaku. Najosnovnija vrsta makala priprema se od češnjaka, toplog ulja ili maslaca, vinskog octa, mlake vode i soli, koji se dodaju u drvenu zdjelu i dobro promiješaju. Ovom se jelu često dodaju sušena crvena paprika, nasjeckani peršin, ljute papričice, orasi, mlijeko ili jogurt

Sastojci

Broj porcija
1
1 glavicačešnjaka
5 žlicaulja
3 žliceocta
400 mlmlake vode
3male ljute pečene papričice (može i sušena crvena paprika)
sol po ukusu
peršin po ukusu

Priprema

1 Pripremite češnjak

Češnjak prvo očistite i operite, a zatim ga stavite u drvenu zdjelu za pasiranje češnjaka.


Možete ga staviti i u blender, no umak će imati bolji okus ako ga ručno ispasirate u drvenoj zdjeli.


2 Napravite pastu

Češnjaku dodajte sol (količinu prilagodite svojim preferencijama) i pasirajte ga dok ne dobijete glatku smjesu, kao majonezu.


3 Dodajte ulje

Češnjaku dodajte ulje i miješajte dok se sve ne ujednači.


4 Dodajte ocat i vodu

Postepeno dodajte ocat i promiješajte, a zatim dodajte i mlaku vodu te ponovno dobro promiješajte.


5 Dodajte papričice

Na kraju dodajte i ljute papričice te sitno nasjeckani peršin (po želji), pomiješajte i poslužite uz kruh.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.