U velikoj tavi zagrijte 2 žlice maslinovog ulja na jakoj vatri i popecite pileće zabatke sa svih strana, dok ne poprime zlatno-smeđu boju. Izvadite ih na tanjur i ostavite sa strane.
U istoj tavi propirjajte nasjeckani luk, mrkvu i celer, oko 5 minuta, dok povrće ne omekša. Vratite piletinu natrag, dodajte 2 žlice crvenog vinskog octa i pustite da alkohol ispari.
Rukama zdrobite rajčice i dodajte ih u posudu, a zatim ulijte još malo vode. Pustite da zavre, a potom smanjite vatru i kuhajte poklopljeno oko sat vremena, povremeno miješajući, dok se meso ne počne raspadati s kostiju.
U međuvremenu, skuhajte tjesteninu prema uputama s pakiranja u posoljenoj kipućoj vodi. Ocijedite.
Meso skinite s kostiju, usitnite vilicom i vratite u umak. Maknite kožu i kosti. Po potrebi posolite i popaprite.
Umiješajte tjesteninu u umak, naribajte većinu halloumija i promiješajte. Na kraju pokapajte s malo maslinovog ulja i naribajte ostatak sira po vrhu prije posluživanja.