Pohani cvjetovi tikvica punjeni sirom

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
15min
Ukupno vrijemeUkupno
30min
KompliciranostTežina
Cijena
Pohani cvjetovi tikvica punjeni sirom by Shutterstock Shutterstock

Najpoznatiji način pripreme cvjetova tikvica je upravo punjenje sirom i pohanje. Nježni cvjetovi pažljivo se operu i očisti im se unutrašnjost, zatim se pune kremastim sirom, uz dodatak začinskog bilja poput peršina ili bosiljka. Potom se pohaju i prže u vrućem ulju dok ne poprime zlatnu boju, a iznutra ostanu sočni i mirisni.

Sastojci

Broj porcija
4
14svježih cvjetova tikvica
150 gsvježeg kravljeg sira ili ricotte
100 gmozzarelle (narezane na sitne kockice ili naribane)
1 žlica svježeg nasjeckanog peršina ili bosiljka
sol
papar
2jaja
100 gglatkog brašna
100 mlmineralne vode
ulje za prženje

Priprema

1 Operite cvjetove

Cvjetove tikvica pažljivo operite pod laganim mlazom vode, a zatim ih nježno osušite kuhinjskim papirom. Uklonite prašnike iz unutrašnjosti.


2 Pomiješajte sastojke za nadjev

U posudi pomiješajte svježi sir, mozzarellu, peršin (ili bosiljak), malo soli i papra.


3 Napunite cvjetove

Pomoću male žličice napunite svaki cvijet pripremljenom smjesom, a vrhove latica lagano uvijte kako nadjev ne bi iscurio.


4 Napravite tijesto za pohanje

U drugoj posudi razmutite jaja, dodajte brašno i polako ulijevajte mineralnu vodu miješajući dok ne dobijete glatko, gusto tijesto bez grudica.


5 Ispohajte

Zagrijte ulje u dubljoj tavi. Svaki punjeni cvijet umočite u tijesto i stavite pržiti 1–2 minute sa svake strane, dok ne poprime zlatno-smeđu boju.


6 Poslužite

Izvadite ih na papirnate ubruse kako bi se upio višak masnoće. Poslužite dok su još topli, uz laganu salatu ili kao predjelo uz čašu rashlađenog bijelog vina.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.