Zagrijte pećnicu na 190°C. Stavite jednu rešetku u sredinu, a drugu u gornji dio pećnice.
U velikom loncu zakuhajte posoljenu vodu. Špagete kuhajte minutu kraće od uputa za al dente. Za to vrijeme pripremite umak.
U drugom loncu otopite maslac, dodajte brašno i kuhajte oko dvije minute dok ne dobije zlatnu boju. Polako umiješajte mlijeko i vrhnje za kuhanje pa pustite da zavre uz povremeno miješanje. Smanjite vatru i kuhajte oko pet minuta dok se umak lagano ne zgusne.
Maknite umak s vatre. Umiješajte veći dio naribane mozzarelle (oko 115 g) i parmezana (oko 85 g), češnjak u prahu i sol dok smjesa ne postane glatka.
Ocijeđene špagete dodajte u umak i sve dobro promiješajte. Po potrebi dodatno posolite. Smjesu prebacite u posudu za pečenje i poravnajte. Pospite preostalom mozzarellom i parmezanom.
Pecite na srednjoj rešetki oko 20 minuta, dok se sir ne otopi, a rubovi ne počnu ključati. Za hrskavu koricu, premjestite posudu na gornju rešetku i uključite grill funkciju na 3-4 minute dok sir ne porumeni.
Prije posluživanja ostavite da se ohladi pet minuta i po želji ukrasite svježim peršinom.