Kremasti zapečeni špageti s Alfredo umakom

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
55min
KompliciranostTežina
Cijena
Kremasti zapečeni špageti s Alfredo umakom by Shutterstock Shutterstock

Osim što je priprema znatno jednostavnija od slaganja lazanja, ovi zapečeni špageti osvajaju bogatim okusom sira i nježnom teksturom tjestenine, bez potrebe za dugotrajnim kuhanjem umaka. Špagete je važno kuhati minutu kraće od uputa na pakiranju kako bi ostali al dente, jer će se nastaviti kuhati u pećnici.


Zvijezda umaka je svježe naribani parmezan - izbjegavajte onaj u vrećicama s polica trgovina jer može stvoriti zrnastu teksturu. Mozzarella s niskim udjelom vlage dat će jelu onu finu rastezljivost, dok će kombinacija punomasnog mlijeka i vrhnja za kuhanje osigurati baršunastu i raskošnu konzistenciju umaka.

Sastojci

Broj porcija
6
450 gšpageta
3 žlicemaslaca
3 žliceglatkog brašna
650 mlmlijeka
230 mlvrhnja za kuhanje
170 gmozzarelle
120 gparmezana
½ žličicečešnjaka u prahu
1 žličicasoli
svježi peršin za posluživanje (po želji)

Priprema

1 Zagrijte pećnicu

Zagrijte pećnicu na 190°C. Stavite jednu rešetku u sredinu, a drugu u gornji dio pećnice.


2 Skuhajte tjesteninu

U velikom loncu zakuhajte posoljenu vodu. Špagete kuhajte minutu kraće od uputa za al dente. Za to vrijeme pripremite umak.


3 Napravite umak

U drugom loncu otopite maslac, dodajte brašno i kuhajte oko dvije minute dok ne dobije zlatnu boju. Polako umiješajte mlijeko i vrhnje za kuhanje pa pustite da zavre uz povremeno miješanje. Smanjite vatru i kuhajte oko pet minuta dok se umak lagano ne zgusne.


4 Dodajte sir

Maknite umak s vatre. Umiješajte veći dio naribane mozzarelle (oko 115 g) i parmezana (oko 85 g), češnjak u prahu i sol dok smjesa ne postane glatka.


5 Dodajte špagete

Ocijeđene špagete dodajte u umak i sve dobro promiješajte. Po potrebi dodatno posolite. Smjesu prebacite u posudu za pečenje i poravnajte. Pospite preostalom mozzarellom i parmezanom.


6 Ispecite

Pecite na srednjoj rešetki oko 20 minuta, dok se sir ne otopi, a rubovi ne počnu ključati. Za hrskavu koricu, premjestite posudu na gornju rešetku i uključite grill funkciju na 3-4 minute dok sir ne porumeni.


7 Poslužite

Prije posluživanja ostavite da se ohladi pet minuta i po želji ukrasite svježim peršinom.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.