Kalter Hund - njemački čokoladni kolač s keksima

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
5min
Ukupno vrijemeUkupno
25min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Kalter Hund - njemački čokoladni kolač s keksima by Shutterstock Shutterstock

Kalter Hund, njemački je čokoladni kolač s keksima koji se ne peče. U Njemačkoj se smatra nostalgičnim, retro slatkišem, a današnje verzije recepta potječu iz knjižice Schokoladenkuchen aus Leibniz-Keks ("čokoladni kolač s Leibniz keksima"), koju je 1920-ih objavila tvrtka Bahlsen, proizvođač poznatih Leibniz keksa.

Sastojci

Broj porcija
10
510 gsitno nasjeckane tamne čokolade (sa 65 posto kakaa)
40 gkokosovog ulja
180 mlvrhnja za šlag sobne temperatur
1 prstohvatsoli
140 gpetit keksa

Priprema

1 Pripremite kalup

Obložite standardni kalup za kruh plastičnom folijom ili papirom za pečenje, tako da rubovi prelaze preko stranica kalupa - to će kasnije olakšati vađenje kolača.


2 Otopite čokoladnu smjesu

U srednje velikoj posudi prikladnoj za mikrovalnu pomiješajte nasjeckanu čokoladu i kokosovo ulje.


Zagrijavajte u mikrovalnoj na najjačoj snazi u intervalima od 20 sekundi, miješajući svaki put špatulom i dobro stružući rubove i dno posude, dok se potpuno ne otopi - otprilike 2 minute ukupno.


Dodajte vrhnje i sol te miješajte dok smjesa ne postane potpuno ujednačena i glatka.


3 Složite kolač

Ulijte tanki sloj čokoladne smjese u kalup - tek toliko da prekrije dno. Posložite kekse u jedan ravan sloj, bez lomljenja i preklapanja.


Prelijte ih novim slojem čokolade, a kalup lagano lupnite o radnu površinu kako bi se smjesa poravnala.


Ponovite postupak slaganja keksa i čokolade dok ne potrošite sve sastojke. Ovisno o veličini kalupa i vrsti keksa, dobit ćete između 6 i 8 slojeva, sa završnim slojem čokolade.


4 Dobro ohladite

Preklopite foliju preko vrha kolača i stavite kalup u hladnjak da se potpuno stisne - minimalno 5 sati.


5 Poslužite

Odmotajte gornji dio folije, preokrenite kolač na dasku i uklonite foliju. Veliki kuhinjski nož kratko stavite pod vruću vodu, obrišite ga, pa njime režite kriške debljine oko 2.5 cm. Po potrebi ponovno zagrijte nož.

Napomena

Ostatak kolača ponovno umotajte u foliju i čuvajte u hladnjaku do 7 dana, ili u zamrzivaču do mjesec dana. Možete i pojedinačne ploške zamotati zasebno i zamrznuti za praktično posluživanje.
Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.