Matilda torta

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
50min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 20min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Matilda torta by Shutterstock Shutterstock

Matilda cake ili Matilda torta je legendarna, nevjerojatno čokoladna i bogata torta koja se proslavila u filmu Matilda (1996.), u kojem Bruce Bogtrotter mora pred cijelom školom pojesti ogromnu, dekadentnu čokoladnu tortu. Od tada je postala simbol najsočnije moguće čokoladne poslastice: tamna, gusta i prelivena glatkom čokoladnom glazurom koja se sjaji kao ogledalo. Ova torta je idealna za sve koji vole intenzivan okus čokolade, a recept je u nastavku.

Sastojci

Broj porcija
12

Biskvit

250 gglatkog brašna
300 gšećera
85 gkakaa
2 žličicepraška za pecivo
1½ žličicesode bikarbone
1 žličicasoli
2jaja
250 ml mlijeka
130 mlulja
2 žličiceekstrakta vanilije
250 mlvruće kave ili kipuće vode

Čokoladna krema

200 g tamne čokolade (oko 60–70 posto kakaa)
200 mlslatkog vrhnja
150 gmaslaca sobne temperature
100 gšećera u prahu
1 prstohvatsoli

Čokoladna glazura

150 gtamne čokolade
120 mlslatkog vrhnja
30 gmaslaca

Priprema

1 Pripremite pećnicu i kalup

Zagrijte pećnicu na 175 °C. Kalup od 24 cm obložite papirom za pečenje.


2 Pomiješajte suhe sastojke za biskvit

U većoj zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke - brašno, šećer, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.


3 Pomiješajte mokre sastojke za biskvit

U drugoj zdjeli pomiješajte jaja, mlijeko, ulje i vaniliju. Ulijte u suhe sastojke.


Na kraju ulijte vruću kavu/vruću vodu i kratko izmiješajte - smjesa mora biti vrlo tekuća.


4 Ispecite

Ulijte u kalup i pecite 45–50 min, dok čačkalica ne izađe s nekoliko vlažnih mrvica.


Ohladite potpuno, zatim prerežite na 2 ili 3 jednaka sloja ili smjesu prije pečenja podijelite na 3 jednaka dijela i ispecite ih posebno.


5 Napravite čokoladnu kremu

Slatko vrhnje zagrijte do vrenja pa prelijte preko nasjeckane čokolade. Miješajte dok ne nastane glatka ganache baza.


Umiješajte maslac sobne temperature i šećer u prahu te sol. Ostavite 20–30 min u hladnjaku da se zgusne u mazivu, gustu kremu.


6 Složite tortu

Prvi sloj biskvita stavite na pladanj i premažite obilnim slojem čokoladne kreme. Dodajte drugi sloj, opet namažite kremom. Ako imate treći sloj – ponovite.


Ostatkom kreme tanko premažite cijelu tortu i ohladite 20 minuta.


7 Napravite čokoladnu glazuru

Zagrijte vrhnje do vrenja i prelijte preko nasjeckane čokolade. Dodajte maslac i miješajte do sjajne smjese.


Malo prohladite pa prelijte preko ohlađene torte ili tortu prvo narežite pa glazuru prelijte preko svakog narezanog komada.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.