Priprema
Jednostavnijeg, boljeg, ukusnijeg jela možda i nema na svijetu. Priprema, ako si spor, traje 20 minuta. I to je to. Istina, kuhaš pet i pol sati ali to što se kuha, nema veze s tobom. Pa idemo redom.
Uzmeš najveću posudu koju imaš a koja ti stane u pećnicu. Nju lijepo staviš sa strane i kreneš. 2 jabuke na četvrt razrezane. Da, dobro si pročitao. Ako imaš 3, stavi i tri, neće škoditi. Ako nemaš, stavi deci jabučnog octa. Potom ista stvar sa lukom, radimo temelj na kojem će meso stajati da nije na dnu posude. 2 velike glavice luka na četvrtine ili šestine, posloži po dnu. Već sad divno izgleda, zar ne? Na to polažeš, u komadu kako jest, 2 kile buta. Može doslovno bilo koje drugo meso, dapače, neki preferiraju da bude i masnije, ali na meni masti ima dovoljno pa se držim ovih, malo "zrdavijih" stvari.
I sad imamo bazu, na mesinu utrljamo, onako divljački, prostom rukom, ni slučajno rukavicom, jer što će te podsjećati na taj miris ako ju staviš, kajenski papar. Pa crvenu papriku. Pa stavimo malo češnjaka u prahu, i/ili običnog sitno nasjeckanog češnjaka. Pa se već osjećaš kao u najboljem aromatičnom okruženju i nastavljaš dalje; bosiljak, ružmarin, smeđi šećer, senf. I onda stojiš i diviš se jedno 5 minuta.
Pa nastavljamo dalje, u posudu ubaciš oko 1 litre temeljca, malo vode po potrebi. Tekućina ne smije u potpunosti prekriti meso. Worchershire sauce, žličicu kečapa i pire od rajčice također u smjesu i promiješamo tek toliko. Ubaci još koju čili rajčicu i voila.
Zahukaj na pećnici da provrije i onda 5 sati na 160 stupnjeva, prvih 4 sata pokriveno.
Kad sve završi, izvadiš i diviš se, opet. Pa izvadiš meso na dasku i lagano s dvije vilice odvajaš tj. trgaš u tanke niti.
Po završetku, lagano tostiraš žemlje ili što je već po tvome ukusu, nabaciš dobru, zavidnu porciju mesa na nju, preko prebaciš malo svježeg luka, ili ono što je meni najbolja kombinacija - salate od kupusa - i rokaj do nemilosti.
Ovo kad probaš vraćaš ćeš mu se češće nego što se Lassie vraćao kući. Garantirano.