Tijesto za pizzu

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
15min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 15min
KompliciranostTežina
Cijena
Tijesto za pizzu by Shutterstock Shutterstock
Tijesto za pizzu by Shutterstock Shutterstock

Složili smo vam recept za tijesto za pizzu koje će uspjeti svima i stignete ga napraviti navečer kad se malo odmorite od posla. Napisali smo i par savjeta kako da pečena pizza na kraju ispadne što bolja.

Sastojci

Broj porcija
6
20 gsvježeg kvasca
1 žličicašećera
250 mlmlake vode
320 gbrašna 00 (može i glatko ako ne možete naći ovo)
1 žličicasoli
3 žlicemaslinovog ulja

Priprema

1Dignite kvasac

Kvasac i šećer pomiješajte s polovicom tople vode pa ostavite desetak minuta da se zapjeni.


2Zamijesite tijesto

Brašno 00 je idealno jer je jako sitno mljeveno, ali neće se dogoditi ništa loše ni ako koristite obično glatko brašno.


U brašno koje ste stavili u veću posudu stavite dignuti kvasac, sol, ostatak tople vode i maslinovo ulje.


Zamijesite glatko tijesto i dodajte malo brašna ako je potrebno, ali nikako ne previše.


3Pustite da se digne

Kad ste zamijesili tijesto, podijelite ga na više dijelova - to ovisi o tome u limu kakve veličine ćete peći tijesto i koliko debelo želite da bude.


Ostavite oko 45 minuta na toplom mjestu i bez propuha da se digne, pokriveno čistom kuhinjskom krpom.


4 Zagrijte pećnicu

Upalite pećnicu da se zagrije na 250 stupnjeva. Niske temperature nisu pogodne za pečenje pizze jer je ona tanka i zapravo joj treba samo malo.


5 Dodajte ostale sastojke i pecite

Dignute loptice tijesta jednu po jednu razvaljajte ili rastanjite rukama na dobro pobrašnjenoj površini.


Prebacite u samo malo nauljen lim za pečenje (ne želimo da se zalijepi) i stavite gore dodatke koje volite.


Nemojte staviti previše umaka od rajčice da se tijesto ne razmoči, kao ni ostalih namirnica. Ovdje stvarno vrijedi pravilo da je manje više.


Pecite u zagrijanoj pećnici na 250 stupnjeva 10 do 15 minuta, tu ovisi o tome koliko je pećnica jaka.


Delikatne namirnice poput pršuta stavljaju se tek na kraju, odnosno kad pizzu izvadite iz pećnice. Ne želite da se isprži već tek zagrije.

Napomena

Sastojci su za tri pizze promjera oko 35 cm (naravno da to ovisi i koliko debelo, odnosno tanko tijesto volite).
Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.