Hibrid pita - Od borovnica i Oreo keksa

Vrijeme pripremePriprema
55min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
50min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 45min
KompliciranostTežina
Cijena
Hibrid pita - Od borovnica i Oreo keksa
Hibrid pita - Od borovnica i Oreo keksa
Hibrid pita - Od borovnica i Oreo keksa
Hibrid pita - Od borovnica i Oreo keksa
Hibrid pita - Od borovnica i Oreo keksa
Hibrid pita - Od borovnica i Oreo keksa
Hibrid pita - Od borovnica i Oreo keksa
Pita sačinjena od moja dva najdraža deserta: borovnice i Oreo keksi. Iako izgleda komplicirano, ovo je dosta jednostavan i brz recept, posebno ukoliko koristite gotovo tijesto za pite. Ako izbjegavate šećer ili niste ljubitelji pretjerano slatkih kolača, slobodno izbacite šećer iz pripreme kore i punjenja od borovnica. Oreo keksi sadrže dovoljno šećera u sebi. Ipak je posebna nota ove slastice slano tijesto, slatki temelj od Orea i kiselkasto-slatke borovnice. Dobar tek!

Sastojci

Broj porcija
12

Kora

250 gbrašna
20 gšećera
200 gmaslaca
1 žličicasoli
Voda
1jaje

Punjenje

200 g Oreo keksa
500 gborovnica
80 ggustina
50 gšećera
5 gcimeta
1 žličicaekstrakta vanilije

Priprema

Sastojke za koru držište 30-ak minuta u hladnjaku (brašno, maslac i voda). Maslac narežite na kockice (1cm).
U procesor hrane stavite brašno, šećer i sol. Postepeno dodaite kockice ledenog maslaca. 7-8 kockica sačuvajte za kasniji korak.
Kada smjesa pridobije oblik graška, dodavajte po jušnu žlicu vode između svakog kratkog mješanja (2s).
Smjesa je gotova kada postane ljepljiva i kompaktna (oko 7 žlica vode).
Smjesu prepoloviti, posuti brašnom te spremiti u zamrzivač na 10-ak minuta.
Od jedne polovice napravit će se kora koja ide na dno posude za pečenje. Promjer kore treba biti veći oko 5cm od promjera posude, kako bi obložili i vertikalni dio posude.
Posudu za pečenje namažite maslacem, te obložite tijestom.
Drugu polovicu razvucite u kvadratni oblik, te izrežite pruge debljine 1,5cm. Spremite u hladnjak dok pripremate punjenje.
U zdjelu promiješajte borovnice, gustin, šećer, 2 jušne žlice limunovog soka, cimet i ekstrakt vanilije.
Usitnite Oreo kekse (okus po želji). Jednostavna metoda, kekse stavite u plastičnu vrečicu te pređite valjkom nekoliko puta.
Usitnjene kekse nanesite u posudu za pečenje obloženom tijestom.
Smjesu borovnica istresite na Oreo kekse.
Od prugica tijesta napravite rešetkasti pokrov (oblik po želji). Krajnje rubove tijesta (prugica) umetnite između kore i punjenja.
Rubove i rešetkasti pokrov premažite tučenim jajetom.
Na smjesu od borovnica nanesite sačuvane komadiće maslaca.
Posudu staviti u već zagrijanu pečnicu (190C) i peći oko 50 minuta (kora mora biti boje zlata).
Nakon 50 minuta pečenja, ugasite prečnicu, otvorite vrata pečnice i ostavite da se hladi 45 minuta. Spremite je preko noći u hladnjak.
Uz pitu odlično ide i sladoled od vanilije.
iBoris
iBoris