Varivo od kelja s faširancima

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
50min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 20min
KompliciranostTežina
Cijena
Varivo od kelja s faširancima by Shutterstock Shutterstock

Ako ste se zaželjeli jela na žlicu, donosimo vam recept za klasik koji nas vraća u djetinjstvo! Iako se kelj nalazi u kategoriji onog povrća koje nije omiljeno baš svima, vjerujemo da će se to promijeniti nakon što isprobate ovaj recept za varivo od kelja s faširancima. Ovaj recept pokušali smo pripremiti u zdravijoj varijanti bez pripreme zaprške koju smo zamijenili korjenastim povrćem za fini okus variva.

Sastojci

Broj porcija
6

Faširanci

750 gmljevenog mesa
3stare žemlje
100 mlmlijeka
1jaje
Sol
Papar
1 glavica luka, sitno nasjeckanog
½ vezice peršina, sitno nasjeckanog

Varivo od kelja

1 glavica mladog kelja
3srednja krumpira, narezanih na kockice
2veće mrkve
1 glavica celera
2 češnja češnjaka, usitnjenog
1 glavica luka, sitno nasjeckanog
100 gsuhog mesa ili slanine
1 žlicasvinjske masti
1 žlicakoncentrata rajčice
Temeljac ili obična voda, po ukusu
1 žličicacrvene paprike
Sol, po ukusu
Papar, po ukusu

Priprema

Faširanci

1 Pripremite faširance

Žemlje nasjeckajte na komadiće, ubacite ih u zdjelu i zalijte mlijekom. Ostavite da upiju mlijeko i omekšaju. Natopljene žemlje, luk, jaje i peršin dobro izmiješajte s mesom, začinite i ostavite da malo odstoji dok vi spremate kelj.

Varivo od kelja

2 Pripremite povrće

Kelj očistite i uklonite vanjske listove. Ostalima izrežite zadebljanja i narežite na sitnije komade. Očišćeni kelj operite u hladnoj vodi. Peršin i celer naribajte, a mrkvu nasjeckajte na kolutiće. 


3 Dinstajte povrće

Na malo svinjske masti popržite luk, a zatim dodajte korjenasto povrće i češnjak. Dinstajte dok se ne počne primati za dno lonca pa dodajte žlicu koncentrata rajčice i žličicu crvene paprike. Dodajte malo temeljca i sve usitnite štapnim mikserom. Dodajte temeljac do gustoće koja vam odgovara i ubacite krumpir i mrkvu. U tom trenu ubacite kelj i komad suhog mesa.


4 Kuhajte

Varivo posolite i popaprite po ukusu te kuhajte sve dok krumpir ne bude mekan. Provjerite je li vam kelj dovoljno začinjen i ako je potrebno dodatno začinite.


5 Dovršite faširance

Za to vrijeme, dovršite faširance.. Od pripremljene smjese mljevenog mesa oblikujte faširance te ih pržite na zagrijanom ulju ili masti nekoliko minuta s jedne i druge strane dok ne poprime zlatno smeđu boju. Faširanci bi izvana trebali biti hrskavi, a iznutra mekani 


6 Poslužite

Varivo poslužite toplo uz faširance i uživajte u okusu djetinjstva.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.