Žemlje nasjeckajte na komadiće, ubacite ih u zdjelu i zalijte mlijekom. Ostavite da upiju mlijeko i omekšaju. Natopljene žemlje, luk, jaje i peršin dobro izmiješajte s mesom, začinite i ostavite da malo odstoji dok vi spremate kelj.
Kelj očistite i uklonite vanjske listove. Ostalima izrežite zadebljanja i narežite na sitnije komade. Očišćeni kelj operite u hladnoj vodi. Peršin i celer naribajte, a mrkvu nasjeckajte na kolutiće.
Na malo svinjske masti popržite luk, a zatim dodajte korjenasto povrće i češnjak. Dinstajte dok se ne počne primati za dno lonca pa dodajte žlicu koncentrata rajčice i žličicu crvene paprike. Dodajte malo temeljca i sve usitnite štapnim mikserom. Dodajte temeljac do gustoće koja vam odgovara i ubacite krumpir i mrkvu. U tom trenu ubacite kelj i komad suhog mesa.
Varivo posolite i popaprite po ukusu te kuhajte sve dok krumpir ne bude mekan. Provjerite je li vam kelj dovoljno začinjen i ako je potrebno dodatno začinite.
Za to vrijeme, dovršite faširance.. Od pripremljene smjese mljevenog mesa oblikujte faširance te ih pržite na zagrijanom ulju ili masti nekoliko minuta s jedne i druge strane dok ne poprime zlatno smeđu boju. Faširanci bi izvana trebali biti hrskavi, a iznutra mekani
Varivo poslužite toplo uz faširance i uživajte u okusu djetinjstva.