Valjušci s makom

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
35min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 5min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
 Valjušci s makom by Shutterstock Shutterstock

Isprobajte ovaj recept za domaće valjuške koji su tako su jednostavni za pripremu, a gotovo da se i ne mogu mjeriti s onim kupovnim. Možete ih pripremiti s makom, orasima, pekmezom ili šećerom, a za slanu varijantu, mak možete zamijeniti krušnim mrvicama.

Sastojci

Broj porcija
4

Valjušci

600 gkrumpira
250 goštrog brašna
1jaje
sol

Posluživanje

60 gmaslaca
100 gmljevenog maka
60 gšećera u prahu

Priprema

Valjušci

1 Umijesite tijesto

Zakuhajte veliki lonac vode. Kad zakipi ubacite krumpir i kuhajte ga 30 minuta. Kuhani krumpir izvadite, ostavite kratk da se prohladi i ogulite. Ostavite da se skroz ohladi. Ohlađeni krumpir protisnite, dodajte brašno, jaje, malo soli te umijesite tijesto.


2 Oblikujte valjuške 

Dobiveno tijesto podijelite na 10-12 komada. Svaki komad tijesta oblikujte valjčiće. Narežite ih na oko 1 cm duge komadiće i rukom oblikujte u valjuške.


3 Kuhajte

Kuhajte ih u lagano posoljenoj kipućoj vodi dok ne isplivaju na površinu. Kuhane valjuške ocijedite i stavite na zagrijani maslac.

Posluživanje

4 Poslužite

Valjuške poslužite tople posipane mješavinom maka i šećera. Umjesto maka valjuške možete poslužiti s orasima, uz malu žlicu pekmeza od šljiva ili prženim krušnim mrvicama na maslacu i šećerom. 

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.