Rudarska greblica

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
25min
Ukupno vrijemeUkupno
55min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Rudarska greblica by Shutterstock Shutterstock

Tradicionalo jelo sjeverozapadne Hrvatske koje se sastoji od sočnog sloja nadjeva od sira umotanog u dva tanka sloja tijesta premazana vrhnjem. Po želji u nadjev dodajte mladi luk, špinat ili orahe. Greblica se prvi puta pojavila u okolici Samobora kao jelo koje su žene pripremale muževima rudarima za užinu.

Sastojci

Broj porcija
12

Tijesto

400 gglatkog brašna
200 mldomaćeg vrhnja
1žumanjak
1 žlicasvinjske masti
mrvica kvasca (na vrh noža)
prstohvat soli

Nadjev

1ocijeđeni domaći kravlji sir
2jaja
1bjelanjak
50 gšpinata narezanog na sitne trakice
sol, po ukusu

Premaz

3 žlicedomaćeg vrhnja

Priprema

Tijesto

1 Zamijesite tijesto

Umijesite sve sastojke u tijesto i prekrite ga plastičnom folijom. Ostavite da se odmori jedan dan ili preko noći.

Nadjev

2 Pripremite nadjev

Sir, jaja, bjelanjak i posoljeni nasjeckani špinat promiješajte zajedno u jednu smjesu.


3 Razvucite tijesto

Tijesto prebacite na pobrašnjeni stolnjak i lagano ga razvaljajte. Rukama ga razvucite na tanko, pa ga prebacite u namašćeni lim za pečenje tako da polovica tijesta bude na limu, a polovica visi preko.

Preljev

4 Složite greblicu

Na dio tijesta koji je u limu namažite smjesu od sira, preklopite ostatkom tijesta i zavrnite rubove. Premažite gornji dio greblice domaćim vrhnjem.


5 Ispecite

Staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva oko 20 do 25 minuta. Dobar tek!

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.