Grička vještica

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
25min
Ukupno vrijemeUkupno
55min
KompliciranostTežina
Cijena
Grička vještica by pricejednekuhace pricejednekuhace
Grička vještica by pricejednekuhace pricejednekuhace

Čokoladna torta napravljena s Gričkom vješticom Pivovare Medvedgrad, pa je po tome i dobila ime.

Sastojci

Broj porcija
12

Biskvit

130 goštrog brašna
150 gšećera
100 gmaslaca
2 žlicekakaa
1 prstohvatsoli
1 žličicasode bikarbone
1jaje
100 gkiselog vrhnja
100 mlpiva Grička Vještica

Mousse

150 gčokolade za kuhanje
200 gslatkog vrhnja

Glazura

2 žlicekakaa
50 gmaslaca
30 mlpiva Grička Vještica
50 gšećera u prahu

Priprema

1 Napravite biskvit

Upalite pećnicu na 180°C, a kalup za torte promjera 18 cm (može i 20 cm, samo će biskvit biti niži) obložite papirom za pečenje.


U lonac stavite pivo, maslac i kakao u prahu, stalno miješajte dok ne zakuha i maslac se ne otopi pa maknite s vatre.


Mikserom umutite jaje pa dodajte kiselo vrhnje, šećer, brašno, sodu bikarbonu, sol i na kraju toplu smjesu od kakaa i piva.


Sve lagano promiješajte mikserom, izlijte u kalup i pecite 25 minuta.


2 Napravite mousse

Dok se biskvit peče, napravite mousse tako da čokoladu otopite na pari i ostavite sa strane da se hladi.


Dok se otopljena čokolada hladi, istucite vrhnje za šlag pa u njega lagano umiješajte otopljenu čokoladu.


3 Složite tortu

Ohlađeni biskvit izvadite iz kalupa, prerežite na pola pa donju koru biskvita stavite na podložak i vratite okrugli dio kalupa oko biskvita da obavija tortu.


Mousse stavite na prvi dio kore u kalupu, zatim dodajte gornji dio kore i vratite u hladnjak da se sve dobro stisne i ohladi. Barem 4 sata i više, a najbolje preko noći.


4 Prelijte glazurom

Kada je torta dovoljno ohlađena, pripremite glazuru tako da sve sastojke stavite u lonac i zakuhate uz miješanje na laganoj vatri.


Kada se glazura ohladi do sobne temperature, prelijte preko torte pa vratite u hladnjak da se još malo ohladi.

Priče jedne kuhače
Priče jedne kuhače
Pozdrav svima! Moje je ime Marina Obradović i autorica sam zbirke recepata Priče jedne kuhače. U kulinarskom svijetu sam od malena, a moja prva ljubav su bili kolači, što se s vremenom promijenilo. Danas kolače pripremam, ali ne s tolikim žarom kao slana jela koja posebno volim jer mogu improvizirati i svakom jelu dati svoju notu.