Turski tanki kruh

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
15min
Ukupno vrijemeUkupno
4h
KompliciranostTežina
Cijena
Turski tanki kruh by Shutterstock Shutterstock

Ove domaće lepinje koje odlično idu uz ćevape ili roštilj u Turskoj se obično peku na otvorenom, ali priprema jednako dobro funkcionira i na štednjaku. Najbolje ga je servirati dok je topao.

Sastojci

Broj porcija
4
800 gbrašna
1svježi kvasac (u kocki)
1 žlicašećera
1 žlicasoli
200 ggrčkog jogurta
300 mltople vode

Priprema

1Dignite kvasac

Kvasac i šećer pomiješajte s toplom vodom pa ostavite desetak minuta da se zapjeni.


2Pripremite tijesto

U posudu dodajte brašno, vodu, kvasac i grčki jogurt te sve dobro promiješajte. Tijesto bi trebalo biti mekano, ali ne ljepljivo.


Ravnu površinu pospite brašnom i oblikujte tijesto u kuglu. Prekrijte ga vlažnom krpom i ostavite na sobnoj temperaturi 3 sata.


Prerežite tijesto na osam jednakih dijelova i oblikujte ih u okrugle lepinje. Lepinje opet prekrijte vlažnom krpom i pričekajte još 15 minuta.


3Pecite

Zagrijte tavu na srednje jakom plamenu i stavite jednu lepinju u tavu. Pecite dok se na dnu ne pojave smeđe točkice, oko 1 do 2 minute. Okrenite i ponovite postupak još 1 minutu. 


Kada su gotove lepinje zamotajte u kuhinjsku krpu kako bi ostale tople.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.