Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i sa žličicom maslaca namažite kalup za torte promjera 20 cm.
U posudu dodajte izmrvljene kekse i omekšani maslac. Miješajte dok se sve ne sjedini. Žlicom stavite smjesu u pripremljeni kalup za torte. Ohladite u hladnjaku najmanje 30 min.
U zdjeli srednje veličine pomiješajte krem sir (ili obični svježi sir), šećer i limunovu koricu električnim mikserom dok ne postane glatko. Dodajte jaja, jedno po jedno, dobro miksajući nakon svakog dodavanja, dok se ne sjedine.
Smjesu izlijte na podlogu od keksa i pecite 25 do 30 minuta. Cheesecake ohladite prvo na sobnoj temperaturi, pa ga ohladite u hladnjaku 2 sata.
Pomiješajte sok od limuna i naribanu koricu, šećer, maslac i jaja u loncu na laganoj vatri. Kuhajte miješajući, 5 do 10 minuta ili dok se smjesa ne zgusne.
Procijedite kroz fino cjedilo na tanjur ili ravni pladanj (to pomaže da se krema brže ohladi).
Prelijte kremu od limuna preko cheesecakea. Ohladite u hladnjaku do posluživanja, par sati ili preko noći.