Pogačice sa špekom i mladim lukom

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
25min
Ukupno vrijemeUkupno
45min
KompliciranostTežina
Cijena
Pogačice sa špekom i mladim lukom by Shutterstock Shutterstock
Pogačice sa špekom i mladim lukom by Shutterstock Shutterstock
Pogačice sa špekom i mladim lukom by Shutterstock Shutterstock

Špek i luk su tradicionalno dobra kombinacija, zar ne? A još u pogačicama, ma milina.

Sastojci

Broj porcija
8
300 gglatkog brašna
80 gmaslaca
100 gšpeka ili pancete
170 gkiselog vrhnja
2 žličicepraška za pecivo
1 prstohvatšećera
sol, papar
1jaje za premaz

Priprema

1Špek i luk nasjeckajte

Špek ili pancetu nasjeckajte na sitno. Mladi luk operite i nasjeckajte na sitno zajedno sa zelenim dijelom.


2Zamijesite tijesto

U posudu stavite brašno, prašak za pecivo, dodajte ohlađeni maslac nasjeckan na kockice, kiselo vrhnje, papar, sol i šećer. Dodajte i nasjeckani špek te nasjeckani mladi luk pa zamijesite tijesto.


3Razvaljajte i preklopite nekoliko puta

Tijesto prebacite na radnu površinu i oblikujte kvadrat debljine oko 3 centimetra. Preklopite sa svake strane pa još na pola, rukama ponovno spljoštite u kvadrat i ponovite preklopite. Na kraju rukama ponovno oblikujte kvadrat, tijesto neka bude debelo oko 2 centimetra.


4Modlicom vadite oblike

Modlicom ili čašom umočenom u brašno izrežite krugove u tijestu i prebacite ih na lim za pečenje obložen papirom za pečenje.


5Premažite maslacem i stavite peći

Pogačice premažite jajetom i pecite oko 25 minuta na 200 stupnjeva.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.