Pita od sira

Vrijeme pripremePriprema
45min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 15min
KompliciranostTežina
Cijena
Pita od sira by Vanja Vukadinović Vanja Vukadinović
Pita od sira by Vanja Vukadinović Vanja Vukadinović
Pita od sira by Vanja Vukadinović Vanja Vukadinović

Sjećanje na bakinu kuhinju svakako sadrži mirisnu pitu od sira. Vanja Vukadinović predstavila nam je recept u kojem se pojavljuje zanimljiv dodatak.

Sastojci

Broj porcija
4

Prhko tijesto

300 goštrog brašna
150 gmaslaca
110 gšećera
1vanilin šećer
prstohvat soli
1jaje
1žlica rakije
2žlice hladnog mlijeka

Nadjev od sira

400 gmekog kravljeg sira s vrhnjem
3jaja
60 gšećera

Priprema

Tijesto

1Pomiješajte sastojke

U posudu stavite brašno i prstohvat soli pa dodajte hladnu masnoću. Natrljajte rukama da dobijete pjeskovitu smjesu. U smjesu dodajte obje vrste šećera, jaje, mlijeko, rakiju i koricu limuna.


2Zamijesite tijesto

Zamijesite glatko tijesto. Ne mijesite dugo, dovoljno je da se sastojci sjedine u kompaktnu masu.


3Premjestite u hladnjak

Tijesto podijelite na dva dijela i malo spljoštite u oblik palačinke. Zamotajte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku barem pola sata.

Nadjev

4Odvojite bjelanjke od žumanjaka

Bjelanjke odvojite od žumanjaka. Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg. Žumanjcima dodajte šećer i koricu limuna pa izradite u glatku smjesu.


5Dodajte svježi sir

Dodajte svježi sir i miksajte dok ne postane glatko. Špatulom ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka.

Pečenje

6Zagrijte pećnicu na 200°

Pećnicu zagrijte na 200°. Kalup za pite namažite masnoćom i pospite brašnom ili obložite masnim papirom za pečenje.


7Razvaljajte tijesto

Jedan dio tijesta razvaljajte u krug pa pomoću valjka prenesite u kalup. Uredite rubove i uklonite višak tijesta. Na podlogu od tijesta rasporedite nadjev. Razvaljajte drugi dio tijesta pa ga opet pomoću valjka prenesite i prekrijte pitu. Odstranite višak tijesta kojeg možete iskoristiti za ukrašavanje. Dodajte i listiće badema za dodatnu hrskavost.


8Pecite 30 minuta

Površinu pite izbodite vilicom, premažite pitu mlijekom i stavite peći na 200° nekih 30 min. Nakon toga smanjite na 180° pa pecite još 10-ak minuta dok pita ne porumeni. U pečenju će se pita napuhnuti no kasnije će opet splasnuti pa se nemojte zabrinuti. Možete je posuti šećerom u prahu kada se malo ohladi.

Gorski kotao
Gorski kotao
Moje ime je Valentina no svi me znaju po nadimku Vanja. Živim u Vrbovskom u Gorskom kotaru, učiteljica sam. Bavim se fotografijom, uređenjem vrta, uzgojem povrća, izradom pekmeza, namaza, likera, sirupa i zimnice. Kuhanje je ljubav, hrana je ono što volim, a naročito kad je spremljena za drage ljude! Recepte skupljam sa svih strana, internet, prijateljice, mama, bakine stare bilježnice... Volim kuhati za obiteljska okupljanja i prijatelje. Kada Gorski kotar zazeleni, vrt postaje mjesto i okupljanja i kuhanja.Volim "starinska" jela, ona koja su othranila generacije. Volim jela koja idu uz tradiciju proslava. Kolači su mi posebna strast jer dok ih pečem, cijela kuća miriši.