Češki vdolky

Vrijeme pripremePriprema
1h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
10min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 10min
KompliciranostTežina
Cijena
Češki vdolky by Katarina Bukač Katarina Bukač
Češki vdolky by Katarina Bukač Katarina Bukač
Češki vdolky by Katarina Bukač Katarina Bukač

Katarina nam je dala tradicionalni recept za češki kolač vdolky koji je dobila od bake Marije. Najčešće su se pripremale kada se išlo na rad u polje, a radi se o okruglim pecivima koja su nadjevena domaćim pekmezom od šljiva i svježim sirom.

Sastojci

Broj porcija
4

Tijesto

1suhi kvasac
300 mlmlijeka
500 gglatkog brašna
50 gmaslaca
4 žlicešećera
½ žličicesoli

Nadjev

pekmez
svježi sir s vrhnjem

Priprema

Tijesto

1Aktivirajte kvasac

Prvo aktivirajte kvasac. U zdjelu stavite suhi kvasac, žlicu brašna, šećer i malo toplog mlijeka. Ostavite da se aktivira na toplom mjestu.

2Zamijesite tijesto

Aktiviranom kvascu dodajte ostatak brašna i toplog mlijeka te sol i otopljeni maslac. Prvo sastojke pomiješajte kuhačom, a zatim rukom umijesite tijesto. Pokrijte krpom i ostavite 30 minuta da se diže.


3Podijelite na male loptice

Kada se tijesto dovoljno podignulo ponovno ga premijesite. Tijesto podijelite na manje loptice. Slažite ih u posudu za pečenje koju ste obložili masnim papirom. Ostavite da se još malo dižu.


4Pečenje

Pecite do zlatne boje na 180° nekih 10-ak minuta.

Nadjevanje

5Prerežite na pola

Kada su loptice pečene ostavite ih da se ohlade i prerežite ih po pola.


6Namažite pekmezom i svježim sirom

Nadjenite ih pekmezom po želji. Preporučamo domaći pekmez od šljiva s komadićima voća. Na pekmez stavite i žlicu domaćeg svježeg sira pomiješanog s vrhnjem i malo šećera.

Katarina Bukač
Katarina Bukač