Orahovac

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
0h
Ukupno vrijemeUkupno
15min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Orahovac by Shutterstock Shutterstock
Orahovac by Shutterstock Shutterstock

Klasični recept se sastoji od samo nekoliko bitnih sastojaka bez kojih se ovaj liker ne bi mogao napraviti. Ovako su ga najčešće pripremali naši stari i po njemu možete prepoznati kakvi vam okusi još nedostaju i što trebate nadodati. Od početne količine dobit ćete 3 litre likera od oraha.

Sastojci

Broj porcija
10
18zelenih oraha
1 kgšećera
2 lrakije
5zrna kave

Priprema

1Pripremite orahe

Mlade, zelene orahe operite, prerežite ih na polovice ili četvrtine.


2Stavite u staklenku

U veću čistu staklenku naizmjenice slažite red oraha i red šećera.

Dodajte kavu u zrnu.


3Prelijte rakijom

Orahe i šećer prelijte rakijom, dobro promiješajte i poklopite.


4Ostavite da odstoji

Staklenku držite na suncu 40 dana, svaki je dan promiješajte kako bi se sastojci što bolje povezali.



5Procijedite orahovac

Nakon 40 dana mješavinu procijedite kroz gazu.


6Prelijte u staklene boce

Dobiveni liker prelijte u staklene boce te ih držite na tamnom i hladnom mjestu.

Napomena

Po želji dodajte limun, naranču, klinčić, pelin, cimet, vaniliju ili štapić cimeta.
Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.