Tagliatelle al ragù (Bolognese)

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
3h
Ukupno vrijemeUkupno
3h 20min
KompliciranostTežina
Cijena
Tagliatelle al ragù (Bolognese) by Shutterstock Shutterstock

Danas sam napravio najbolje tagliatelle al ragu u životu. Inače, postoji dosta recepata za ovo jelo, ali ova varijanta je zbilja odlična.

Sastojci

Broj porcija
4
500 gmljevene junetine
150 gmrkve nasjeckane na kockice
150 gstabljike celera nasjeckane na kockice
200 gluka nasjeckanog na kockice
3lovora lista
4 češnjačešnjaka
0,5 lsuhog crnog vina
0,5 lgoveđeg temeljca (može i samo voda)
100 gpancete nasjeckane na kockice
1 žlicapirea od rajčice
sol
papar
maslinovo ulje
50 gmaslaca
400 gtagliatella, svježih ili sušenih

Priprema

1Dinstajte meso na jakoj vatri

Meso dobro prodinstajte na jakoj vatri i maslinovom ulju. Kad je gotovo, izvadite ga i stavite sa strane.


2Dinstajte luk, mrkvu i celer

U lonac u kojem ste dinstali meso dodajte luk, mrkvu i celer. Dinstajte na umjerenoj temperaturi dok ne omekša. Kad je povrće omekšalo, dodajte sjeckanu pancetu i lovor.


3Dodajte češnjak

Dodajte češnjak i kratko dinstajte. Zatim dodajte pire od rajčice i nastavite dinstati.


4Vratite meso u lonac

Vratite meso u lonac i sve dobro promiješajte.


5Zalijte vinom

Zalijte crnim vinom. Posolite i popaprite prema vlastitom ukusu i nastavite s dinstanjem na laganoj vatri postepeno dodavajući goveđi temeljac.


6Polako reducirajte umak na laganoj vatri

Ne reducirajte umak naglo na jakoj vatri već polako na laganoj. Ovaj proces moze trajati nekoliko sati, a njegova je svrha maksimalno oslobađanje okusa.


7Dodajte maslac

Dozačinite po potrebi i dodajte maslac. Ugasite vatru pa pustite da se umak malo odmori.


8Skuhajte tagliatelle na 3/4

U posebnoj tavi zagrijte umak. Dodajte mu tagliatelle kuhane na 3/4 i malo vode u kojoj se kuhala tjestenina. Dobro promiješajte te tjesteninu skuhajte do kraja u umaku. Poslužite uz naribani pecorino sir.