Najbolji pire krumpir na svijetu prema receptu Joëla Robuchona

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
35min
Ukupno vrijemeUkupno
50min
KompliciranostTežina
Cijena
 Najbolji pire krumpir na svijetu prema receptu Joëla Robuchona by Shutterstock Shutterstock

Ovo je recept koji je Joëla Robuchona, Michelinovog "kuhara stoljeća", učinio slavnim.

Sastojci

Broj porcija
6
1 kgkrumpira, dobro opranog, ali neoguljenog
250 gmaslaca, narezanog na kockice
250 mlmlijeka
sol
papar
Napomena: Maslac narezan na kockice držite u frižideru sve dok vam neće zatrebati.

Priprema

1Stavite kuhati krumpir

Krumpir stavite u lonac s dvije litre hladne, posoljene vode. Poklopite i pustite da zavrije. Kuhajte oko 25 minuta. Krumpir je skuhan kada lagano i čisto možete prodrijeti nožem u njega.


2Procijedite pa ogulite krumpir

Krumpir procijedite i ogulite, a zatim ga zgnječite ili još bolje protisnite kroz prešu za krumpir. Premjestite krumpir u veliki lonac i stavite na vatru srednje jačine. Prosušite krumpir, snažno ga miješajući lopaticom ili kuhačom oko 5 minuta.


3Zakuhajte mlijeko

U međuvremenu isperite mali lonac vodom. Višak vode izlijte, ali nemojte brisati lonac. Dodajte mlijeko i zakuhajte.


4Krumpiru dodajte maslac

Nakon što ste završili sa sušenjem krumpira na srednje jakoj vatri, smanjite vatru i malo po malo dodavajte dobro ohlađeni maslac narezan na kockice. Energično miješajte kako bi dobili glatku, kremastu smjesu. Polako dodajte vruće mlijeko i dalje žustro miješajući na laganoj vatri. Nastavite miješati dok se svo mlijeko ne upije. Ugasite vatru i prema vlastitom ukusu začinite solju i paprom.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.