Zagrijte 1 žlicu ulja u tavi i pirjajte luk dok ne omekša - oko 8 do 10 minuta. Izvadite pola luka i ostavite sa strane za mesne okruglice.
Luku u tavi dodajte češnjak i origano, te kuhajte još minutu ili dvije. Zatim dodajte pire od rajčice i promiješajte. Zalijte vinom i reducirajte na pola.
Dodajte sjeckanu rajčicu i pola temeljca. Lagano začinite solju i paprom, djelomično poklopite i kuhajte 10 do 15 minuta.
Za mesne okruglice u zdjeli pomiješajte junetinu, krušne mrvice, ricotta sir, ribani sir i dinstani luk koji ste odvojili. Začinite solju i crnim paprom. Dodajte razmućeno jaje i žumanjak te svježi peršin. Smjesu dobro zamjesite rukama. Oblikujte okruglice tako da budu jednake veličine.
Zagrijte preostalo ulje u tavi koja se ne lijepi. Zapecite mesne okruglice tako da lijepo porumene, lagano ih okrećući žlicom.
Mesne okruglice stavite u umak od rajčice, dodajte preostali temeljac, poklopite i kuhajte dok se umak ne zgusne, a meso skuha. Oko 25 do 30 minuta.