Rižoto od liganja

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
25min
Ukupno vrijemeUkupno
35min
KompliciranostTežina
Cijena
Rižoto od liganja by freepik freepik

Sastojci

Broj porcija
4
450 glignji s krakovima
3 žlicemaslinovog ulja
2 češnjačešnjaka, zdrobljenog
1 žlicapirea od rajčice (dvostruki koncentrat)
120 mlbijelog vina
1ljuta papričica
0,5luka, nasjeckanog na kockice
320 garborio riže
1 lpovrtnog temeljca ili kipuće vode
sol
papar
2 žlicemaslaca
svježi peršin, sitno nasjeckan

Priprema

1Na maslinovom ulju pirjajte lignje

U velikoj tavi zagrijte jednu žlicu ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte češnjak i lignje narezane na komadiće. Uz miješanje kuhajte 4 minute.


2Dodajte polovicu vina

Dodajte pire od rajčice i polovicu vina, te pirjajte još dvije minute. Maknite s vatre i prebacite u čistu posudu.


3U istoj tavi pirjajte luk

Nemojte prati tavu iz koje ste izvadili lignje, već dodajte preostalo maslinovo ulje, ljutu papričicu i luk. Pirjajte oko 2 minute.


4Lagano tostirajte rižu

Dodajte rižu i sve zajedno tostirajte još 1 minutu uz stalno miješanje. Riža treba postati staklasta, ali pazite da vam ne zagori ni riža niti luk.


5Dodajte i reducirajte vino

Dodajte preostalo vino i reducirajte ga dok nije skroz isparilo.


6Postepeno zalijevajte temeljcem

Kada je vino isparilo, možete početi malo po malo dodavati vrući temeljac uz neprestano miješanje. Možete koristiti i jako vruću vodu, ali okus temeljca će odredit konačni okus rižota, stoga je ukusan povrtni temeljac puno bolja opcija od vode.


7Vratite lignje u tavu

Nakon 10 minuta u tavu dodajte lignje, posolite i popratite, te kuhajte dok riža ne bude al dente. 


8Ugasite vatru i dodajte maslac

Dodajte maslac i sve skupa energično promiješajte. Uklonite tavu s vatre, po potrebi dodajte soli i papra, pospite sjeckanim peršinom i pustite nekoliko minuta da poklopljeno odstoji. Poslužite u duokim tanjurima.



Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.