Tufahije

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
15min
Ukupno vrijemeUkupno
30min
KompliciranostTežina
Cijena
Tufahije
Kad sam prvi puta u Sarajevu jela tufahije zaljubila sam se u njih na prvu. Radim ih po mom nekom receptu a Vi možete slobodno dodati više šećera ili dadati neke začine poput vanilije, klinčića, na vrh šlaga, čokoladu ili komadiće oraha.

Sastojci

Broj porcija
8

Jabuke

6jabuka sorte Zlatni delišes (6-8 jabuka)
100 gšećera
1 paketićvanilin šećer
⅓ žličicecimeta
1 kriškalimuna
500 mlvode (toliko da se jabuke pokriju do pola)

Nadjev

100 goraha
2 žlicešećera
2 žlicevode od kuhanja jabuka

Priprema

1Pripremite jabuke

Ogulite jabuke i izdubite im sredinu.


Posložite ih u veći lonac i prelijte vodom.


U lonac dodajte šećer, cimet, vaniliju i limun.


2Skuhajte jabuke

Stavite kuhati na laganu do srednje jaku vatru.


Kada tekućina zakipi, pažljivo okrenite jabuke pomoću dvije vilice.


Nastavite kuhati jabuke još oko 5 minuta. Po želji, možete produljiti vrijeme kuhanja do 10 minuta.


3Posložite jabuke

Nakon kuhanja, pažljivo izvadite jabuke iz lonca i posložite ih na pladanj.


4Pripremite punjenje

U zasebnoj zdjeli pomiješajte orahe i šećer, a zatim dodajte nekoliko žlica vruće vode u kojoj su se kuhale jabuke.


Miješajte dok ne dobijete mekanu smjesu.


Žlicom napunite jabuke pripremljenom smjesom.


5Ohladite i poslužite

Ostavite jabuke da se ohlade prije posluživanja.


Uživajte u ovom divnom desertu!

Mirjana Salopek Jandrić
Mirjana Salopek Jandrić
Kuhar amater
Obožavam kuhati, peći, kuhinja je moje mjesto za odmor.