Ogulite krumpir, usitnite ga i skuhajte tako da napravite pire.
Kada se pire (bez ikakvih dodataka) malo rashladi, dodajte sol i jaje.
Izmiješajte i nakon toga dodajte pola količine brašna. Sve zajedno izmiješajte kuhačom u jedinstvenu masu.
Na masu postepeno dodajte ostatak brašna i umijesite tijesto od toga.
Količina brašna koju trebate je ovdje okvirna s obzirom da će ovisiti i o vlažnosti krumpira.
Cilj je dobiti tijesto koje će biti čvrsto i neće se lijepiti za podlogu i za prste. Oslonite se na opciju da pokušate manju količinu razvaljati i ukoliko se ne lijepi za podlogu tada ste dobili željenu kvalitetu tijesta.
Po potrebi koristite i dodatno brašno.
Podijelite tijesto na dva dijela kako biste olakšali daljnju pripremu.
Svaki od tih dijelova ponovno malo premjestite na pobrašnjenoj podlozi i potom tanko razvaljajte.
Izrežite na pravokutne oblike i na sredinu svakog stavite željenu količinu pekmeza.
Preklopite kvadratiće tijesta kako biste oblikovali taške. Rubove potisnite vilicom kako biste spriječili curenje pekmeza.
U zagrijanoj tavi na malo ulja popržite krušne mrvice. Trebat će vam samo 2-3 minute kako biste dobili lagano prepečene mrvice.
Također, možete se poigrati i s mljevenim orasima ili makom kao alternativom.
Pustite vodu da zavrije u većem loncu. Zatim dodajte pripremljene taške.
Preporučam kuhanje u manjim serijama kako biste izbjegli da se taške lijepe.
Miješanje tijesta svedite na minimum, a vodu održavajte na blagoj kipućoj razini.
Nakon 3-4 minute, kada taške isplivaju na površinu, izvadite ih u posudu ili zdjelu i pospite željenom količinom poprženih krušnih mrvica.
Lagano promiješajte i ponavljajte postupak dok ne skuhate sve pripremljene taške.
Poslužite taške na tanjuru uz dodatak kiselog vrhnja ili uz dodatnu količinu pekmeza za još bogatiji okus.
Dobar tek!