Taške

Vrijeme pripremePriprema
45min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
20min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 5min
KompliciranostTežina
Cijena
Taške
Taške
Taške
Taške su dio onoga što možemo nazvat gastro-vremeplovom. Miris kuhinje i arome koje prevladavaju u ovom ukusnom jelu podsjetnik su na bezbrižne dane djetinjstva u kojem je ovo bila jedna od omiljenih slastica. Nije to samo jelo, to je nešto više od toga. Malo truda koji će te uložiti donosi vašem nepcu puno ugode i slasti. Priprava tijesta za taške moguća je u opciji s krumpirom ili bez njega. Ja sam izabrao ovu opciju s krumpirom kao tradicionalnu i iskušanu.

Sastojci

Broj porcija
4
500 gkrumpira
600 gmekog brašna
1jaje
300 gkrušnih mrvica
pekmez, džem ili nekakav drugi namaz
½ žličicesoli

Priprema

1Pripremite tijesto

Ogulite krumpir, usitnite ga i skuhajte tako da napravite pire.


Kada se pire (bez ikakvih dodataka) malo rashladi, dodajte sol i jaje.


Izmiješajte i nakon toga dodajte pola količine brašna. Sve zajedno izmiješajte kuhačom u jedinstvenu masu.


Na masu postepeno dodajte ostatak brašna i umijesite tijesto od toga.


Količina brašna koju trebate je ovdje okvirna s obzirom da će ovisiti i o vlažnosti krumpira.


Cilj je dobiti tijesto koje će biti čvrsto i neće se lijepiti za podlogu i za prste. Oslonite se na opciju da pokušate manju količinu razvaljati i ukoliko se ne lijepi za podlogu tada ste dobili željenu kvalitetu tijesta.


Po potrebi koristite i dodatno brašno.


2Oblikujte taške

Podijelite tijesto na dva dijela kako biste olakšali daljnju pripremu.


Svaki od tih dijelova ponovno malo premjestite na pobrašnjenoj podlozi i potom tanko razvaljajte.


Izrežite na pravokutne oblike i na sredinu svakog stavite željenu količinu pekmeza.


Preklopite kvadratiće tijesta kako biste oblikovali taške. Rubove potisnite vilicom kako biste spriječili curenje pekmeza.


3Popržite krušne mrvice

U zagrijanoj tavi na malo ulja popržite krušne mrvice. Trebat će vam samo 2-3 minute kako biste dobili lagano prepečene mrvice.


Također, možete se poigrati i s mljevenim orasima ili makom kao alternativom.


4Skuhajte taške

Pustite vodu da zavrije u većem loncu. Zatim dodajte pripremljene taške.


Preporučam kuhanje u manjim serijama kako biste izbjegli da se taške lijepe.


Miješanje tijesta svedite na minimum, a vodu održavajte na blagoj kipućoj razini.


Nakon 3-4 minute, kada taške isplivaju na površinu, izvadite ih u posudu ili zdjelu i pospite željenom količinom poprženih krušnih mrvica.


Lagano promiješajte i ponavljajte postupak dok ne skuhate sve pripremljene taške.


5Poslužite

Poslužite taške na tanjuru uz dodatak kiselog vrhnja ili uz dodatnu količinu pekmeza za još bogatiji okus.


Dobar tek!