Pogača

Vrijeme pripremePriprema
35min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
45min
Ukupno vrijemeUkupno
3h 20min
KompliciranostTežina
Cijena
Pogača

Sastojci

Broj porcija
10

Tijesto

1svježi kvasac
2 žlicešećera, za aktivaciju kvasca
200 mlmlijeka, za aktivaciju kvasca
1 kgbrašna za dizana tijesta
3 žliceulja
1 žlica + 1½ žličicesoli
600 mltoplog mlijeka

Dodatno

1jaje, za premaz
maslac, za premaz
sjemenke po izboru, za posipanje

Priprema

1Aktivirajte kvasac

U mlako mlijeko dodajte šećer za aktivaciju kvasca i svježi kvasac.


Ostavite da stoji oko 10 minuta dok se kvasac ne aktivira.


2Umijesite tijesto

U velikoj posudi pomiješajte brašno, ulje, sol i dodajte aktivirani kvasac.


Dodajte toplo mlijeko i zamijesite tijesto.


Pokrijte tijesto i ostavite na toplom mjestu da se diže dok se ne udvostruči, otprilike 1 sat.


3Premijesite tijesto

Nakon što je tijesto naraslo, premijesite ga i ponovno ostavite na toplom da se diže, između 30 minuta i 1 sat.


4Oblikujte pogaču

Kada je tijesto drugi puta naraslo, razvucite ga u veliki pravokutnik. Po tijestu ravnomjerno razmažite maslac.


Zarolajte tijesto u štrucu i režite na šnite debljine oko 1 cm. Svaku šnitu presavijte i stavite u posudu za pečenje.


5Pecite u pećnici

Umutite jaje i njime premažite pogaču. Posipajte sjemenkama po izboru.


Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva otprilike 45 minuta, ili dok pogača ne porumeni.


Dobar tek!