Sašin magični kolač od pet slojeva

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
59min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 29min
KompliciranostTežina
Cijena
Sašin magični kolač od pet slojeva
Sašin magični kolač od pet slojeva
Sašin magični kolač od pet slojeva

Čim sam vidjela ovaj recept kod Saše - oduševio me i morala sam ga rekreirati.

Sastojci

Broj porcija
24

Tamna smjesa

75 gmaslaca
100 gbijele čokolade
5žumanjaka
150 gšećera
1vanilin šećer
5 žlicahladne vode
100 gglatkog brašna
1 prstohvatsoli
200 gmljevenog maka
1 žlicaruma
600 mlhladnog mlijeka
Svjetla smjesa:
5bjelanjaka
soli
2 žlicevelike soka limuna

Svijetla smjesa

5bjelanjaka
1 prstohvatsoli

Dodatno

10 gmaslaca za premazati lim 30X20cm

Priprema

1 Tamna smjesa

Otopite maslac i dodajte bijelu čokoladu. Miješajte dok se čokolada ne otopi. Ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi.


Razdvojite jaja na bjelanjke i žumanjke.


U žumanjke, uz miksanje, postepeno dodajte šećer. Miksajte na jakoj brzini dok smjesa ne postane kremasta i bjelkasta.


Postepeno dodajte vodu i miksajte. Dodajte smjesu maslaca i bijele čokolade uz miksanje.


U smjesu dodajte prosijano brašno i prstohvat soli te naribanu koricu limuna, dobro promiješajte.


Dodajte mljeveni mak i sve sjedinite. Dodajte žlicu ruma te hladno mlijeko, pažljivo miješajte.


2 Bijela smjesa

Izmiksajte bjelanjke, limunov sok i prstohvat soli. Miksajte dok smjesa ne postane jako čvrsta.


Dodajte tamnu smjesu u bijelu smjesu.


3 Pecite

Smjesu izlijte u kalup 30x20cm i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 160 stupnjeva oko sat vremena.


Kolač najprije ohladite na sobnoj temperaturi te ga premjestite u hladnjak da prenoći.

....i malo Tonke
....i malo Tonke
Glazbenica čija je najveća strast kuhanje. :)