Bundevu (butternut, hokaido, angelika ili po želji) očistite od koštica, narežite, lagano premažite uljem i pecite u pećnici na 200°C.
Povremeno provjeravajte vilicom da li je pečena.
Ostavite da se ohladi.
Kada se bundeva ohladi, odvojite "meso" od kore i izradite u pire. Ako je potrebno, smjesu ocijedite od tekućine.
U posudi umutite jaja sa šećerom dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta.
Dodajte omekšani maslac i sve dobro umutite.
U drugoj posudi pomiješajte brašno sa začinima i dodajte mljevene lješnjake.
Spojite smjesu jaja sa suhim sastojcima i lagano promiješajte.
Dodajte pire od bundeve i ostale sastojke (nasjeckana čokolada, grožđice, brusnice, korica naranče) po želji.
Smjesu istresite u podmazani kalup za kuglof (22x10 cm) i stavite peći na 180 stupnjeva oko 50-60 minuta ili dok kuglof nije gotov (provjerite štapićem).
Pečeni kuglof dobro ohladite, preokrenite na tanjur.
Vrhnje za šlag ugrijte do vrenja, maknite s vatre i u njemu miješanjem otopite bijelu čokoladu.
Pričekajte da se glazura malo ohladi pa prelijte kuglof.
Kuglof dodatno ukrasite prema vlastitoj želji.