Torta della Nonna

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
50min
Ukupno vrijemeUkupno
1h
KompliciranostTežina
Cijena
Torta della Nonna by Shutterstock Shutterstock

Autohtona talijanska torta nastala u Firenci u drugoj polovici 20.stoljeća kada ju je kreirao kuhar u restoranu "San Lorenzo", sa željom da gostima predstavi slasticu koja će ih podsjećati na "nešto domaće". Torta je brzo postala popularna, a vjeruje se da je njezin naziv Torta della Nonna (bakina torta) zapravo bio marketinški potez, budući da je torta podsjećala na slasticu kakvu bi bake pripremale. Danas se u Italiji smatra važnim elementom kulturne baštine, a popularna je diljem Europe.

Sastojci

Broj porcija
8

Tijesto

500 gglatkog brašna
250 gšećera
250 gmaslaca
2jaja
1žumanjak
1prašak za pecivo
1 prstohvatsoli

Krema

2jaja
1žumanjak
100 gšećera
50 gglatkog brašna
30 gmaslaca
250 mlslatkog vrhnja
500 mlmlijeka
1limun za koricu
½ žličicevanilin šećera

Dodaci

Šećer u prahu
Pinjoli
Malo mlijeka

Priprema

1 Pripremite tijesto

Maslac izrežite na kockice pa prstima umiješajte u brašno, dodajte i ostale sastojke, kratko mijesite i formirajte oblik dva diska, jedan veći, drugi malo manji. Tijesto ohladite na barem sat vremena u hladnjaku.


2 Pripremite kremu

U lončić stavite mlijeko, vrhnje, dodajte jaja, šećer, vanilin šećer, brašno i limunovu koricu i dobro izmiješajte pjenjačom. Kuhajte na laganoj vatri i miješajte pjenjačom cijelo vrijeme.


Kada se krema zgusne, ugasite vatru i dodajte maslac, pa miješajte dok se potpuno ne istopi. Površinu kreme pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.


3 Razvaljajte tijesto

Oba tijesta razvaljajte tako da donje tijesto bude malo veće od okruglog kalupa promjera 22-24 cm, a donje nekoliko centimetara manje. Stavite ga u namašćen kalup.


4 Prebacite kremu i formirajte tijesto

Skuhanu kremu prebacite na donje tijesto, poklopite sve gornjim tijestom i čvrsto spojite donje i gornje rubove, a možete ih i pritisnuti vilicom. Površinu premažite mlijekom, te posujte pinjolima.


5 Pecite

Pecite na 180°C oko 40 minuta. Kada se kolač ohladi, posujte šećerom u prahu.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.