Na malo masnoće dinstajte usitnjeni luk da omekša. Dodajte usitnjeni češnjak pa kad požuti umiješajte mljeveno meso te ga pržite da dobije boju, 10-ak minuta.
Dodajte sol i papar, mljevenu i dimljenu papriku, kajenski papar, korijander i kakao te kratko pržite začine da puste aromu. Dodajte narezane čili papričice po želji i umiješajte narezanu svježu rajčicu
Ulijte šalšu i vode da prekrije meso. Voda će zaustaviti prženje i nastaviti kuhanje mesa i umaka. Poklopljeno kuhajte uz povremeno miješanje oko 20 minuta
Dodajte ocijeđeni grah i kuhajte 10 minuta. Većina tekućine treba ispariti, jelo treba biti gusto ali ne suho.
Provjerite okus jela te dodajte sol i ljute paprike po ukusu ( savjet: u početku staviti manje soli i ljute paprike, dodati nakon kušanja i prilagoditi svom ukusu)
Kad je jelo gotovo, dodajte nasjeckani peršin. Poslužiti uz basmati rižu
Gotove tortilje zagrijete na srednje jakom plamenu u neprijanjajućoj tavi, bez masnoće
Pripremite dvije staklene ili keramičke posudice iste veličine. Vruću tortilju stavite između dvije posudice, pritisnite i kratko zadržite, kao u kalupu. Kad se tortilja ohladi zadržat će oblik posudica
Gotove tortilja posudice napunite čilijem, rižom i ukrasite salatom po izboru.