Kolač od višnje i maka

Vrijeme pripremePriprema
45min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
35min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 20min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Kolač od višnje i maka

Postoji jako puno recepata u kojima se koristi mljeveni mak. No posebnost ovog recepta je baš u makovom zrnu koje nije mljeveno i koje hrska pri svakom zagrizu. Uz sve to, kisele višnje, krema od jogurta i kombinacija rogača, cimeta i ribanih jabuka u biskvitu čini ovu rapsodiju okusa jednim od omiljenih recepata brojnim ljubiteljima maka :)

Sastojci

Broj porcija
12

Biskvit

1 čašačvrstog jogurta (200 ml)
0,5 čašešećera
1 vrećicavanilin šećera
0,5 čašeulja
0,5 čašeoštrog brašna (pšenično ili pirovo)
0,5 vrećicepraška za pecivo
0,5 čašegrisa (pšeničnog ili pirovog)
0,5 čašemaka u zrnu, nemljevenog
0,25 čašemljevenog rogača u prahu
1½ žličicecimeta
1 žlicaruma
2kisele jabuke, krupno naribane
Napomena: Za mjerenje sastojaka se koristi čaša od jogurta (200 ml).

Voće

300 gocijeđenih višanja iz kompota (sok sačuvajte za poškropiti po biskvitu)

Krema

350 gvrhnja za šlag
500 gčvrstog jogurta
7 listićaželatine
sok polovice limuna
55 gšećera
100 gmilerama
1 prstohvatvanilije

Priprema

1Pripremite biskvit

Stavite grijati pećnicu na 200 stupnjeva.


Pomiješajte suhe sastojke (prosijano brašno, prašak za pecivo, gris, mak, rogač, cimet) i dodajte ih mokrim sastojcima (jogurt, šećer, vanilija, ulje, rum) koje ste prethodno izmiješali.


Dobro izmiješajte, dodajte krupno naribane jabuke i ponovno promiješajte.


2Pecite u pećnici

Izlijte smjesu u kalup promjera 26 cm koji ste prethodno namastili, i pecite na 200 stupnjeva oko 35-40 minuta.


Poslažite ocijeđene višnje na ohlađeni biskvit, a sok od višanja pokapajte po biskvitu.


3Napravite kremu

Čvrsto izradite vrhnje za šlag, a zatim mu dodajte jogurt i prstohvat vanilije.


U lončiću zagrijte mileram, dodajte šećer, limunov sok i listiće želatine koje ste prethodno natopili u vodi. Kada se želatina istopi, ostavite da se malo ohladi, a zatim je ulijte u smjesu vrhnja i jogurta uz brzo miješanje.


Kada dodajete želatinu, uvijek stavljajte mlaku želatinu u hladnu smjesu, nikada obrnuto tj. hladnu smjesu u želatinu.


Ravnomjerno izmiješanu kremu prelijte preko biskvita s višnjama.


4Ohladite u hladnjaku

Tortu stavite u hladnjak na hlađenje preko noći.