Kuglof

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
45min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 5min
KompliciranostTežina
Cijena
Kuglof
Kuglof

Ovaj kolač je naša tradicija u ovo pred božićno doba. Miris limuna, naranče, ruma i čokolade koji se šire kućom kada se peče je neopisiv.

Sastojci

Broj porcija
8
3jaja
300 gšećera
300 goštrog brašna
100 mlulja
100 mlmlijeka
1vanilin šećer
1prašak za pecivo
korica naranče
1 žlicaruma
100 ggrožđica
1 žlicakakaa
100 gčokolade

Priprema

1 Napravite smjesu

Jaja i šećer i vanilin šećer miksajte dok se šećer ne rastopi. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo.


U jaja polako nasumično dodajte brašno, mlijeko i ulje te rum, koricu naranče i limuna. U 1/3 izmiksane smjese umiksajte kakao.


Kalup za kuglof namažite maslacem ili uljem i posipajte malo oštrim brašnom.


2 Kako lijevati smjese

Pola žute smjese izlijte u kalup, zatim izlijte crnu smjesu pa opet žutu.


3 Gdje idu čokolada i grožđice

Čokoladu izrežite na male komadiće. Grožđice i čokoladu posipajte pomalo nakon svakog ulijevanja smjese u kalup.


4 Ispecite

Pecite 30 minuta na 180°, a zatim smanjite temperaturu na 150° te pecite još 15 minuta.


Pečeno ukrasite s malo šećera u prahu.

Blaženka Jerković
Blaženka Jerković

Ključne riječi