Mađarica

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
1h 30min
KompliciranostTežina
Cijena
Mađarica
Mađarica
Mađarica
Mađarica

Rijetke su osobe koje ne vole mađaricu (kraljicu kolača).


Moji je obožavaju. U moru recepata složila sam svoj koji mi najbolje odgovara.

Sastojci

Broj porcija
10

Kore

800 gbrašna (pola glatko, pola oštro)
250 gmaslaca
150 gšećera
3jaja
200 mlkiselog vrhnja
1prašak za pecivo
1vanilin šećer

Krema

2 lmlijeka
11 žlica oštrog brašna
6 žlica gustina
14 žlica šećera
300 gtamne čokolade
250 gmaslaca

Glazura

100 gtamne čokolade
3 žliceulja

Priprema

1 Napravite kore

Izmiješajte suhe sastojke (brašno, šećer, prašak za pecivo i vanilin šećer). U suhe sastojke dodajte omekšali maslac i miješate dok se ne dobije mrvičasta smjesa.


Zatim u to dodajte jaja i kiselo vrhnje te zamijesite kompaktno tijesto. Ostavite da tijesto odmori barem 1 sat.


Zatim tijesto podijelite na 10 dijelova. Razvaljajte kore onako kako je vama lakše (ja pobrašnim stol i razvaljam na stolu na nekih 2 mm, netko to radi između masnog papira).


Koru po koru prebacite na poleđinu pleha i izbockajte vilicom te pecite cca 5 minuta na 180 stupnjeva, uvelike ovisi od pećnice i njezine jačine - tako da pripazite. Moj pleh je klasika, pleh od pećnice.


Pečene kore stavite na ravnu površinu, možete i pritisnuti plehom odozgo da bi zadržale ravninu, a ne se izmotale prilikom hlađenja. Pečene kore možete čuvati na suhom mjestu i do tjedan dana sigurno, ja osobno ne bih duže.


2 Skuhajte kremu

Stavite litru i pol mlijeka u lonac i na vatru da zavri, u ostalih pola litre mlijeka razmutite brašno, gustin, šećer. Ulijte u uzavrelo mlijeko i kuhajte desetak minuta.


Sklonite s vatre, u vruće dodajte čokoladu i maslac. Ja znam ponekad izostaviti maslac iz kreme, krema bude dovoljno čvrsta i bez njega.


Mažite kore vrućom kremom. Obavezno uvijek mažem kore vrućom kremom tako da se kore odmah opuste.


3 Napravite glazuru

Na pari otopite čokoladu u koju umiješate ulje. Prelijte preko ohlađene mađarice.


Što se tiče rezanja - što tanji nožić koji se ugrije u vrućoj vodi da bi se mogla glazura lijepo izrezati.


Količinski od ove početne smjese dobijete cca 4 kg mađarice.

Josipa
Josipa
Obožavam peći kolače, torte i ostale slastice :)