Brašno stavite na radnu podlogu, hladni maslac narežite na ploškice i prstima smrvite sa brašnom. Zatim dodajte sol i vodu te zamijesite prhko tijesto.
Prhko tijesto ne valja previše mijesiti, čim dobijete ujednačenu kuglu tijesta zamotajte ga u foliju i stavite u hladnjak barem pola sata.
Poriluk narežite na manje kolutiće, papriku na trakice i lagano prodinstajte u tavici (po želji možete dodati i neko drugo povrće koje imate u frižideru).
Pomiješajte jaja i kiselo vrhnje.
Izvadite tijesto iz hladnjaka, razvaljajte ga u veličini kalupa izbodite vilicom da se ne napuhne i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C 10 minuta.
Izvadite tijesto iz pećnice i stavite nadjev od poriluka i paprike, preko povrća stavite ocijeđenu tunu iz konzerve, a zatim prekrijte sa smjesom jaja i vrhnja koje ste malo posolili.
Vratite u pećnicu na još 25 minuta.
Pečenu pitu posipajte rikolom.