Meso posolite i popaprite, dodajte žlicu maslinovog ulja i izmiješajte. Nasjeckajte luk, mrkvu, češnjak i celer. Nasjeckajte šampinjone.
Zagrijte 3 žlice maslinovog ulja pa dodajte nasjeckano povrće (osim gljiva) koje ćete pirjati 15-ak minuta.
Dodajte i meso te nastavite pirjati još 10 minuta, zatim dodajte 250 ml vode i poklopite. Krčkajte 15 do 20 minuta povremeno miješajući.
Ponovno dodajte 250 ml vode, poklopite i nastavite krčkati 15 do 20 minuta dok sva tekućina ne ispari. Dodajte pasiranu rajčicu, bosiljak i šampinjone te pirjajte još 5 minuta dok gljive ne puste tekućinu.
Dodajte rižu, miješajte nekoliko minuta, zatim počnite podlijevati temeljcem. Dolijevajte po 150 ml svakih nekoliko minuta, cijelo vrijeme miješajući, dok ne iskoristite sav temeljac.
Nakon što je riža upila svu tekućinu, posolite ju i još malo izmiješajte. Narežite maslac, ubacite u rižu te miješajte dok se ne rastopi. Posipajte parmezanom i poslužite.