Rižoto s koprivom

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
40min
KompliciranostTežina
Cijena
Rižoto s koprivom by Shutterstock Shutterstock

Pri berbi koprive nužno je nošenje rukavica, no konzumacija koprive ima niz pozitivnih učinaka na zdravlje. Danas vam donosimo recept za pripremu rižota s koprivom. Za ovaj ukusni i zdravi rižoto trebat će vam otprilike 40 minuta. 


Sastojci

Broj porcija
6
400 garborio riže
400 gkoprive, listovi bez stabljika
1,5 lzagrijanog povrtnog temeljca
3 žlicemaslinovog ulja
2 češnjačešnjaka, usitnjenog
1 manjaglavica luka, sitno nasjeckanog
100 gmaslaca
100 gparmezana, naribanog
100 mlbijelog vina
malo majčine dušice
sol, po ukusu
papar, po ukusu
korica limuna, po ukusu

Priprema

1 Pripremite koprivu

Koprivu operite, lonac napunite vodom, posolite i pričekajte da zakipi. U kipuću vodu dodajte koprivu i kratko ju kuhajte.


Procijedite i stavite u hladnu vodu kako bi zadržala zelenu boju. Ponovno ju ocijedite i narežite na manje komade. 


2 Sjedinite sastojke

U lonac s debljim dnom stavite maslinovo ulje i pričekajte da se zagrije. Dodajte sitno nasjeckani luk i majčinu dušicu. Pržite dok luk ne omekša pa dodajte usitnjeni češnjak. Dodajte rižu i posolite i popaprite po ukusu. 


3 Kuhajte

Kratko pržite rižu dok ne postane staklena, otprilike 7 do 10 minuta. Zalijte vinom i pričekajte da ispari. Postupno dodajte povrtni temeljac uz konstantno miješanje.


Kad primijetite da je riža upila svu tekućinu dodajte još povrtnog temeljca. Kuhajte dok riža ne omekani. Pred sam kraj kuhanja ubacite pripremljenu koprivu i još temeljca po potrebi. Kratko kuhajte pa maknite s vatre. 


4 Umiješajte maslac i sir

Lagano, u rižoto, umiješajte maslac i ribani parmezan. Po potrebi dodajte još malo povrtnog temeljca i ostavite da odstoji par minuta prije posluživanja. U svaki tanjur naribajte malo limunove korice. 

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.