Koprivu operite, lonac napunite vodom, posolite i pričekajte da zakipi. U kipuću vodu dodajte koprivu i kratko ju kuhajte.
Procijedite i stavite u hladnu vodu kako bi zadržala zelenu boju. Ponovno ju ocijedite i narežite na manje komade.
U lonac s debljim dnom stavite maslinovo ulje i pričekajte da se zagrije. Dodajte sitno nasjeckani luk i majčinu dušicu. Pržite dok luk ne omekša pa dodajte usitnjeni češnjak. Dodajte rižu i posolite i popaprite po ukusu.
Kratko pržite rižu dok ne postane staklena, otprilike 7 do 10 minuta. Zalijte vinom i pričekajte da ispari. Postupno dodajte povrtni temeljac uz konstantno miješanje.
Kad primijetite da je riža upila svu tekućinu dodajte još povrtnog temeljca. Kuhajte dok riža ne omekani. Pred sam kraj kuhanja ubacite pripremljenu koprivu i još temeljca po potrebi. Kratko kuhajte pa maknite s vatre.
Lagano, u rižoto, umiješajte maslac i ribani parmezan. Po potrebi dodajte još malo povrtnog temeljca i ostavite da odstoji par minuta prije posluživanja. U svaki tanjur naribajte malo limunove korice.