Čokoladni kolač s kremom od banana

Vrijeme pripremePriprema
35min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 15min
KompliciranostTežina
Cijena
Čokoladni kolač s kremom od banana by Shutterstock Shutterstock

Sočni čokoladni biskvit obogaćen ukusnom kremom od banana i preliven bogatim čokoladnim ganacheom.

Sastojci

Broj porcija
12

Biskvit

200 gglatkog brašna
150 gšećera
50 gkakaa
50 ggustina
1 paketićpraška za pecivo
150 mlulja
400 gkiselog vrhnja
2 žliceruma

Preljev

50 mlmlijeka
30 mlruma

Krema

500 gočišćenih banana
1 žlicaruma
200 gčokolade za kuhanje
200 mlvrhnja za šlag
1 vrećicašlagfixa

Ganache

250 gčokolade za kuhanje
300 mlvrhnja za šlag
30 gmaslaca

Priprema

1Pripremite tijesto

Pomiješajte brašno, šećer, kakao, gustin i prašak za pecivo.


Dodajte ulje, vrhnje i rum, pa miksajte dok ne dobijete homogenu smjesu.


2Ispecite biskvit

Smjesu ulijte u namašten i brašnom posipan kalup veličine 20 x 28 cm i pecite 35 minuta u pećnici koju ste prethodno zagrijali na 180 °C.


Biskvit ostavite da se ohladi u kalupu, a zatim ga vodoravno prerežite na dva dijela.


Smjesu možete podijeliti i na dva dijela i ispeći u dva navrata, ali se u tom slučaju kraće peče.


3Pripremite preljev

U maloj zdjelici pomiješajte mlijeko i rum.


Donji dio biskvita vratite u kalup i premažite polovicom preljeva.


4Pripremite kremu

Usitnite očišćene banane štapnim mikserom. Dodajte rum i čokoladu za kuhanje koju ste prethodno otopili na pari. Sve izmiješajte, a zatim umiješajte vrhnje za šlag istučeno zajedno sa šlagfixom. Dobro promiješajte da se sve sjedini.


5Rasporedite kremu

Rasporedite kremu po biskvitu u kalupu pa pažljivo preklopite gornjim biskvitom.


Poškropite ostatkom mlijeka i ruma i stavite u hladnjak na minimalno sat vremena kako bi se kolač ohladio i kako bi se krema stisnula.


6Pripremite ganache

Pripremite ganache tako što ćete u zdjelu staviti čokoladu za kuhanje narezanu na kockice.


Preko čokolade prelijte vrelo vrhnje za šlag i dodajte maslac pa dobro promiješajte dok se sve ne sjedini.


Ganache treba biti glatka i sjajna smjesa.


7Rasporedite ganache

Ohlađeni kolač izvadite iz kalupa i prelijte pripremljenim ganacheom. Zatim ga ostavite da se ohladi kako bi se ganache stisnuo. Kada se ganache stisne, kolač je spreman za posluživanje.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.