Stavite grijati pećnicu na 180 stupnjeva.
Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke s dodatkom mrvice soli istucite u čvrst snijeg i ostavite sa strane.
U zdjeli pomiješajte oštro i glatko brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli.
U drugoj zdjeli pjenasto izmiksajte žumanjke sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Dodajte svježi sir, rastopljeni maslac, koricu i sok naranče te rum. Dobro izmiješajte.
Dodajte suhe sastojke u smjesu sa žumanjcima, te sjedinite smjesu.
Umiješajte čvrsti snijeg od bjelanjaka, lagano i u jednom smjeru da smjesa ne izgubi zrak.
Papirnate košarice za muffine umetnite u kalupe za muffine. Rasporedite smjesu po kalupima tako da svaku košaricu napunite da bude 2/3 puna.
Pecite muffine u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 20-25 minuta, dok ne postanu zlatno smeđe boje.
Izvadite muffine iz pećnice i ostavite da se malo ohlade prije posluživanja.