Mliječni kruh s tangzhongom

Vrijeme pripremePriprema
25min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 45min
KompliciranostTežina
Cijena
Mliječni kruh s tangzhongom  by Freepik Freepik

Ovaj domaći kruh s tangzhongom je nevjerojatno mekan, podatan i sočan. Tijesto se lako priprema, a tangzhong čini kruh neodoljivo ukusnim i dugotrajno svježim.

Sastojci

Broj porcija
10

Tangzhong

100 mlmlijeka
20 gbrašna

Tijesto

400 gglatkog brašna
60 gšećera (slobodno smanjite na pola ako želite kruh koji je manje sladak))
7 gsuhog kvasca
5 gsoli
160 mltoplog mlijeka
60 gmaslaca
1jaje

Premaz

1jaje
15 mlmlijeka

Priprema

1Pripremite Tangzhong

Prvo pripremite tangzhong tako što ćete odmjeriti mlijeko, staviti ga u posudu i dodati brašno.


Dobro izmiješajte tako da nema grudica pa zakuhajte i kuhajte dok ne dobijete gustu smjesu, odnosno dok po dnu lonca ne ostaje trag od kuhače kada je povučete po dnu. Možete i mjeriti temperaturu smjese, gotova je kad dosegne 65°C.


Pripremljenu smjesu prebacite u drugu posudicu i ohladite na sobnu temperaturu. (Ovaj pripravak možete napraviti i par dana ranije pa ga držati u hladnjaku i koristiti prema potrebi. Prije korištenja, smjesu je potrebno izvaditi iz hladnjaka i pustiti da dostigne sobnu temperaturu.)


2Pripremite tijesto

U drugoj većoj posudi, pomiješajte brašno, suhi kvasac, šećer i sol.


Zagrijte mlijeko, otopite maslac pa pomiješajte. Prohladite, ali neka ostane toplo pa dodajte jedno jaje i sve dobro izmutite.


U posudu s brašnom dodajte tangzhong i pripremljeno mlijeko pa kuhačom (ili mikserom na najmanjoj brzini) zamijesite tijesto i mijesite ga 5 minuta. Ako mijesite ručno, nastavite tijesto tući kuhačom, a ako mijesite mikserom, pojačajte brzinu na srednje jaku i nastavite mijesiti još 7-8 minuta.


Tijesto bi trebalo biti mekano i lagano ljepljivo.


3Ostavite tijesto da se diže

Tijesto istresite na pobrašnjenu radnu površinu i kratko ga premijesite, odnosno mijesite ga dok ne dobijete glatko, podatno tijesto koje se više ne lijepi za ruke.


Tijesto zatim prebacite u kalup za kruh dimenzija 30 x 12 cm, koji ste namastili maslacem. Prekrijte prozirnom folijom i stavite na toplo dizati oko 60 minuta, odnosno dok ne udvostruči volumen.


4Oblikujte kruh

Kada je tijesto udvostručilo volumen, prebacite ga na lagano pobrašnjenu radnu površinu i još jednom lagano premijesite. Dobit ćete oko 800-820 g tijesta.


Tijesto podijelite na četiri jednaka dijela pa svaki dio kratko premijesite, razvaljajte jedan po jedan dio valjkom za tijesto u dužu trakicu koju potom zamotajte u rolicu (prije zamatanja u rolicu, možete po dužini preklopiti rubove tijesta prema unutra i tako regulirati dužinu rolice da vam stane u duguljasti kalup u kojem ćete peći kruh).


Prvu rolicu stavite u duguljasti kalup za kruh koju ste obložili papirom za pečenje. Učinite isto i s ostala tri komada tijesta. Kad slažete rolice u kalup, napravite mali razmak između njih jer će tijekom drugog dizanja i pečenja još narasti i popuniti cijeli kalup.


Prekrijte čistom krpom i ostavite dizati na toplom između 30 i 45 minuta.


5Premažite kruh

U zdjelici izmutite jedno jaje (možete i samo žumanjak), dodajte mu mlijeko pa obilato premažite kruh, ovaj korak će kruhu podariti lijepu boju i sjaj.


6Ispecite u pećnici

Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite oko 30-40 minuta. Otprilike na pola pečenja, prekrijte površinu aluminijskom folijom kako kruh ne bi previše potamnio.


7Poslužite

Izvadite iz pećnice, kratko ohladite u kalupu, a potom izvadite iz kalupa i ohladite na rešetki. Ovaj kruh ostaje potpuno svjež i do tri dana.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.