Zagrijte pećnicu na 220°C i očistite šparoge.
Stavite šparoge na lim za pečenje i pomiješajte s 1 žličicom maslinovog ulja. Posolite i popaprite po ukusu.
Stavite u pećnicu i pecite 8-12 minuta ili dok ne omekšaju. Koliko dugo ih je potrebno peći će ovisiti o debljini šparoga.
Pečene šparoge ohladite pa narežite na komadiće duljine 2,5 cm i
stavite na stranu.
Kvinoju premjestite u cjedilo i isperite pod mlazom hladne vode. Dobro ocijedite.
U malom loncu pomiješajte kvinoju s vodom. Pustite da zakuha na srednje jakoj vatri, a zatim smanjite vatru tako da blago ključa.
Kuhajte, otklopljeno, dok kvinoja ne upije svu vodu, otprilike 15 minuta. Pokrijte lonac i ostavite sa strane.
U velikoj posudi pomiješajte preostalo maslinovo ulje, sok od limuna i češnjak. Posolite i popaprite po ukusu, te dobro promiješajte.
Dodajte kuhanu kvinoju, slanutak, mladi luk i pečene šparoge u posudu s preljevom i nježno sve pomiješajte.
Prebacite u posudu za posluživanje i posipajte izmrvljenom fetom i svježim začinskim biljem, ako ga koristite.
Prilagodite začine i uživajte.