Panettone

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
45min
Ukupno vrijemeUkupno
8h 5min
KompliciranostTežina
Cijena
Panettone by Shutterstock Shutterstock

Panettone je talijanski božićni slatki kruh u koji najčešće idu kandirano citrusno voće, grožđice i orašasti plodovi, a može se napraviti i s čokoladom.

Sastojci

Broj porcija
10
80 mlmlijeka
140 gšećera
0,5 vrećicekvasca
450 gglatkog brašna
4jaja
170 gmaslaca
1 žličicapraška za pecivo
1 žličicasoli
3žumanjka
1 vrećicavanilin šećera
1 vrećicalimun šećera
100 ggrožđica
80 gkandiranog limuna i naranče

Priprema

1 Napravite tijesto

Prvo u toplo mlijeko stavite žličicu šećera i kvasac. Dodajte 100 g brašna i zamijesite tijesto, a zatim ga ostavite na toplom mjestu da se diže otprilike sat vremena.


Dodajte još 180 g brašna, dva jaja i zamijesite tijesto. Zatim dodajte i 60 g maslaca pa ponovno zamijesite tijesto i zamotajte ga prozirnom folijom. Neka se diže otprilike dva sata na 30 stupnjeva.


Kada se tijesto udvostručilo dodajte ostatak brašna, prašak za pecivo i sol, dva jaja i žumanjke i maslac. Zamijesite pa dodajte šećer, vanilin šećer i limun šećer. Na samom kraju u tijesto umiješajte grožđice te kandirani limun i naranču pa ponovno prekrijte folijom i pustite da se diže dva sata.


2 Pripremite kalup i ispecite

Kalup za panettone premažite maslacem i stavite papir za pečenje. Tijesto stavite u kalup i pustite da se diže još dva sata. Kada tijesto dođe do ruba, pecite 10 minuta na 200 stupnjeva.


Nakon 10 minuta temperaturu smanjite na 180 stupnjeva i pecite još 15 minuta. Na samom kraju, kolač prekrijte papirom za pečenje s gornje strane, temperaturu smanjite na 170 stupnjeva i pecite još 20-ak minuta.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.