Medena Kata

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
1h
KompliciranostTežina
Cijena
Medena Kata by youtube
Medena Kata

Još jedan pomalo zaboravljen starinski recept za pitu koja se topi u ustima. Medene kore, slastičarska krema i domaći pekmez – mora biti fino!

Sastojci

Broj porcija
30

Kore

200 gmaslaca
2 žlicemeda
1 žličicasode bikarbone
150 gšećera
2jaja
4 žlicemlijeka
450 gbrašna

Krema

400 mlmlijeka
4 žlicebrašna
150 gšećera
150 gmaslaca
3 žlicepekmeza od šljiva

Priprema

1 Napravite kore

Otopite šećer, med i maslac, a zatim dodajte sodu bikarbonu da se zapjeni. Kuhajte još nekoliko minuta dok smjesa ne postane boje karamele.


Malo ohladite pa dodajte jaja, jedno po jedno, izmiksajte pa dodajte mlijeko i na kraju brašno. Zamijesite mekše tijesto i razvaljajte kore.


Kore se lagano valjaju i možete ih valjati i na papiru za pečenje. Od tijesta ćete dobiti četiri kore, a pecite ih 5 do 7 minuta na 180 stupnjeva.


2 Napravite kremu

Pomiješajte malo mlijeka, brašno i šećer, a ostatak mlijeka stavite da zakuha. Kad je mlijeko zakuhalo, umiješajte mješavinu mlijeka, brašna i šećera i skuhajte kremu.


Kuhajte dok se ne zgusne, a zatim preko stavite prozirnu foliju i ohladite. U ohlađenu kremu dodajte margarin.


3 Složite kolač

Kolač slažite tako da krenete s prvom korom, zatim na nju stavite polovicu kreme, pa drugu koru, pa pekmez, pa treću koru. Na to zatim ide druga polovica kreme, a na kraju i četvrta kora.


Stavite nešto teško na kolač i ohladite ga, a kada se ohladi i očvrsne, narežite i poslužite.

....i malo Tonke
....i malo Tonke
Glazbenica čija je najveća strast kuhanje. :)