Salata od hobotnice

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
1h 20min
KompliciranostTežina
Cijena
Salata od hobotnice

Salata od hobotnice je jako kontroverzno jelo, baš zato što je podložno čestim diskusijama i pitanjima: Idu li krumpiri u salatu od hobotnice? Ide li rajčica? Ide li rikula i kapari? U Dalmaciji je neka baza i klasika salata od hobotnice i začina, eventualno uz dodatke kapara ili maslina. Zato za nju pišem recept.

Sastojci

Broj porcija
5
1 kghobotnice
4crvena luka
1cijeli češnjak
kapari, masline
sol, papar
maslinovo ulje
ocat

Priprema

1 Skuhajte i očistite hobotnicu

Hobotnica prvo treba biti očišćena pa zaleđena, nakon čega se odledi i kuha u vodi u koju ćete dodati malo lovorovog lista, malo luka i pluteni čep. Bez soli.


Kad hobotnica omekša, otprilike je potrebno 60 minuta za hobotnicu od 1 kg, onda ju nasjeckajte. Odstranite sluzave dijelove.


2 Dodajte ostale sastojke

Onda dodajte sitno nasjeckan crveni luk, češnjak i šaku kapara. Dodajte sol, papar, ocat i limunov sok. Prelijte i maslinovim uljem. Dobro promješajte pa probajte da vidite fali li još začina.


Malo podlijte s vodom gdje se kuhala hobotnica kako ne bi bilo suho. Ukrasite maslinama i kaparama.

Kap Maslinova Ulja
Kap Maslinova Ulja
Mediteranska kuhinja