Dno kalupa za tortu obložite papirom za pečenje, stranice lagano premažite maslacem. Otopite čokoladu.
Prelijte mrvice rumom i odvojite žumanjke od bjelanjaka pa bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg.
Posebno pjenasto izmiksajte maslac i šećer, pa dodajte otopljenu čokoladu, zatim dalje lagano miksajući dodajte jedan po jedan žumanjak, potom dodajte sol, mljevene bademe, mrvice natopljene rumom i na kraju lagano ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Gotovu smjesu prebacite u kalup za tortu i pecite 50-60 minuta na 150°C s uključenim ventilatorom ili na 170/180°C bez ventilatora. Nakon 50-ak minuta provjerite drvenim štapićem ili čačkalicom je li torta pečena (mora izaći suh nakon što ga zapiknete u sredinu).
"Pečenu tortu obično ostavim 15-20 minuta u kalupu i potom je izvadim i do kraja ohladim na rešetki. Bitno što se biskvita tiče, kako nema brašna i praška za pecivo, nije rahlo, pjenasto, već je malo 'zbito', sočno i vlažno, pa malo nježnije rukujte s njim", savjetuje Snježana.
Dobro ohlađenu tortu prerežite tako da dobijete 3 kore.
"Originalni recept zahtijeva 4, i istina da torta tako ljepše izgleda u presjeku, no teško mi je bilo rukovati s tako tankim i osjetljivim korama, pa ja radim verziju s 3. Originalni recept također zahtijeva da se biskvit prije pečenja ravnomjerno rasporedi u 2 kalupa, onda svaki pečeni dio razrežete po pola, pa tako dobijete 4 kore. Ja sam to sve skratila, ali navodim sve, ukoliko imate 2 ista kalupa - možete probati i tako. Tada skratite vrijeme pečenja", napominje naša čitateljica.
Na pari kuhajte uz stalno miješanje cijela jaja, šećer u prahu i vanilin šećer (10-15 minuta), zatim dodajte nasjeckanu čokoladu i kuhajte još 10-ak minuta.
Maknite s vatre i pustite da se ohladi. U hladnu kremu umiješajte mljevene lješnjake. Maslac pjenasto izmiksajte i malo po malo ga umiksajte u kremu.
Nafilajte tortu (kremu obično podijelim na 3 dijela, piše autorica).
Slaganje ide ovako: kora-trećina kreme, kora-trećina kreme, kora, pa tortu premažem zadnjom trećinom kreme. Ovako nafilanu tortu ostavite u hladnjaku da se dobro stisne, pa prelijte čokoladnom glazurom.
Sve sastojke stavite u posudu i zagrijavajte na laganoj vatri dok se sve dobro ne poveže. Maknite s vatre. Miješajte još minutu, dvije, pa prelijte preko torte. Ukrasite tortu po želji.
"P.S. kad želim tortu bogatije ukrasiti, skuham količinski jednu i pol smjesu kreme", piše Snježana.