U velikom loncu pomiješajte leću, vodu ili temeljac i lovorov list. Pustite da zavre na srednje jakoj vatri, a zatim smanjite vatru i kuhajte 15 do 20 minuta ili dok leća ne omekša. Nemojte prekuhati jer će leća postati kašasta.
Dok se leća kuha, napravite preljev. U maloj zdjeli ili staklenci pomiješajte maslinovo ulje, limunovu koricu, limunov sok, Dijon senf, med, češnjak, sol i papar. Ostavite sa strane.
Kada je leća gotova, ocijedite ju i bacite lovorov list. Brzo ju isperite hladnom vodom pa ju prebacite u veliku zdjelu u kojoj ćete raditi salatu.
U zdjelu dodajte narezani krastavac, crvenu papriku, crveni luk, peršin, metvicu i feta sir i promiješajte. Prelijte preljevom i miješajte dok se dobro ne sjedini. Poslužite odmah ili ostavite da odstoji 30 minuta kako bi se okusi stopili.