Pripremite veliki plitki lim za pečenje (onaj iz pećnice) i papir za pečenje. Na lim za pečenje stavite papir za pečenje.
Jabuke ogulite i naribajte (kao za štrudlu), pokapajte limunovim sokom i pustite kratko da odstoje kako bi pustile tekućinu.
Kad puste tekućinu, ocijedite tu tekućinu, pa ocijeđene jabuke ravnomjerno rasporedite po limu za pečenje (fotografija gore), posipajte ih šećerom i cimetom. Količinu šećera i cimeta odredite po želji (ja sam stavila 4 jušne žlice šećera i 4 prstohvata cimeta, piše autorica recepta).
Sada smjesu jabuka, šećera i cimeta utisnite rukom da se sve lijepo poravna.
U posudi umutite bjelanjke u čvrsti snijeg, brzinu miksera stavite na najslabije, pa dodajte u snijeg prstohvat soli, pa šećer (dodavati ga po malo, u par navrata), dodajte limunov sok, vanili šećer, škrobno brašno i mljevene bademe.
Dobivenu smjesu lagano istresite po pripremljenim jabukama, pa ju poravnajte i zagladite (sve lagano, bez puno pritiskanja). Fotografija u komentarima. Po smjesi od bjelanjaka sada posipajte listiće badema, pa stavite peći.
"Sve sam pekla 20 minuta na 150°C s uključenim ventilatorom (bez ventilatora 170/180°C). Ako vam se čini da prebrzo tamni, prekrijte ju papirom za pečenje", savjetuje autorica.
Na stol ili radnu površinu stavite papir za pečenje, pa pečenu roladu istresite na taj papir (strana koja je bila gornja za vrijeme pečenja - smjesa bjelanjaka i badema, ide dolje na papir, a smjesa od jabuka je sada gore).
Skinite papir s jabuka (na tom papiru ste pekli sve skupa u pećnici) i uz pomoć ovog novog papira na koji ste istresli smjesu zarolajte pečenu smjesu u roladu. Pustite roladu da se ohladi, posipajte šećerom u prahu i servirajte.