Obrnuta rolada s jabukama

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
20min
Ukupno vrijemeUkupno
50min
KompliciranostTežina
Cijena
Obrnuta rolada s jabukama by Snježana Drusany Snježana Drusany
Obrnuta rolada s jabukama by Snježana Drusany Snježana Drusany
Obrnuta rolada s jabukama by Snježana Drusany Snježana Drusany
Obrnuta rolada s jabukama by Snježana Drusany Snježana Drusany
Obrnuta rolada s jabukama by Snježana Drusany Snježana Drusany
Obrnuta rolada s jabukama by Snježana Drusany Snježana Drusany

U Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? pronašli smo pomalo neobičan recept za roladu koja se priprema - naopačke. Naša čitateljica Snježana Drusany podijelila je recept, ali i svoje dojmove o ovoj obrnutoj roladi s jabukama.


"Kada sam vidjela recept, rekla sam sebi: 'Ovo mora biti dobro!' i nisam pogriješila. Odlična, jednostavna, sočna rolada malo drugačijeg načina pripreme od uobičajenog i presavršena za iskoristiti višak bjelanjaka", piše ona.

Sastojci

Broj porcija
8
700 gjabuka
7bjelanjaka
1 prstohvatsoli
200 gšećera
50 gmljevenih badema
2 žličicelimunovog soka
2 žličicegustina
1vanilin šećer
cimet, malo limunovog soka i dodatno šećer za jabuke
bademi u listićima (otprilike 2 pune šake)
šećer u prahu za posipati roladu

Priprema

1 Pripremite jabuke

Pripremite veliki plitki lim za pečenje (onaj iz pećnice) i papir za pečenje. Na lim za pečenje stavite papir za pečenje.


Jabuke ogulite i naribajte (kao za štrudlu), pokapajte limunovim sokom i pustite kratko da odstoje kako bi pustile tekućinu.


Kad puste tekućinu, ocijedite tu tekućinu, pa ocijeđene jabuke ravnomjerno rasporedite po limu za pečenje (fotografija gore), posipajte ih šećerom i cimetom. Količinu šećera i cimeta odredite po želji (ja sam stavila 4 jušne žlice šećera i 4 prstohvata cimeta, piše autorica recepta).


Sada smjesu jabuka, šećera i cimeta utisnite rukom da se sve lijepo poravna.


2 Napravite smjesu za biskvit

U posudi umutite bjelanjke u čvrsti snijeg, brzinu miksera stavite na najslabije, pa dodajte u snijeg prstohvat soli, pa šećer (dodavati ga po malo, u par navrata), dodajte limunov sok, vanili šećer, škrobno brašno i mljevene bademe.


3 Složite i pecite

Dobivenu smjesu lagano istresite po pripremljenim jabukama, pa ju poravnajte i zagladite (sve lagano, bez puno pritiskanja). Fotografija u komentarima. Po smjesi od bjelanjaka sada posipajte listiće badema, pa stavite peći.


"Sve sam pekla 20 minuta na 150°C s uključenim ventilatorom (bez ventilatora 170/180°C). Ako vam se čini da prebrzo tamni, prekrijte ju papirom za pečenje", savjetuje autorica.


4 Istresite pa zarolajte

Na stol ili radnu površinu stavite papir za pečenje, pa pečenu roladu istresite na taj papir (strana koja je bila gornja za vrijeme pečenja - smjesa bjelanjaka i badema, ide dolje na papir, a smjesa od jabuka je sada gore).


Skinite papir s jabuka (na tom papiru ste pekli sve skupa u pećnici) i uz pomoć ovog novog papira na koji ste istresli smjesu zarolajte pečenu smjesu u roladu. Pustite roladu da se ohladi, posipajte šećerom u prahu i servirajte.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.