Sve sastojke za đulbastije pomiješajte i rukama izradite ujednačenu smjesu. Od smjese oblikujte 8 okruglica veličine teniske loptice.
Pržite ih na ulju 3 – 4 minute samo s jedne strane, tek toliko da se uhvati korica. Gusto rasporedite u vatrostalnu posudu ili lim za pečenje.
U mlijeko dodajte sol, maslac, muškatni oraščić i sjeckani peršin. Kuhajte do vrenja, zatim smanjite plamen. Brašno razmutite u malo hladne vode u gustu, glatku smjesu i postepeno, uz stalno miješanje, dodajte mlijeku. Kuhajte na laganoj vatri 2 - 3 minute, pazite da umak ne zagori.
Pola količine ribanog ementalera umiješajte u umak, a umak prelijte preko đulbastija. Posudu s đulbastijama i umakom prekrijte alu folijom i pecite u pećnici na 220°C oko 45 minuta.
Foliju zatim skinite, preostalim ementalerom posipajte đulbastije i vratite u pećnicu na 3-4 minute da se sir zapeče.