Đulbastije s ribanim krumpirom

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
45min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 5min
KompliciranostTežina
Cijena
Đulbastije s ribanim krumpirom
Ove đulbastije su izuzetno mekane, sočne, izdašne i više nego fine. Nisu đulbastije (ćulbastije) kako ih se inače definira, a ni umak nije béchamel kako ga se inače definira. Sve je neka varijanta, ali božanstvena varijanta koju nikako nemojte propustiti.

Sastojci

Broj porcija
6

Đulbastije

500 gmljevene junetine
200 gpancete, mljevene
500 gkrumpira, grubo ribanog
1jaje
1veća glavica luka, sjeckana
2češnja češnjaka, sjeckana
1 prstohvat morske soli
1 prstohvatpapra
6 žlicaulja od kikirikija (za prženje)

Umak a la bechamel

750 mlmlijeka
1 žličicamorske soli
60 gmaslaca
Svježi peršin, sjeckani
1 prstohvatribanog muškatnog oraščića
3 žliceoštrog brašna
150 gementalera, grubo ribanog

Priprema

1 Oblikujte đulbastije

Sve sastojke za đulbastije pomiješajte i rukama izradite ujednačenu smjesu. Od smjese oblikujte 8 okruglica veličine teniske loptice.


2 Pržite

Pržite ih na ulju 3 – 4 minute samo s jedne strane, tek toliko da se uhvati korica. Gusto rasporedite u vatrostalnu posudu ili lim za pečenje.


3 Pripremite bechamel umak

U mlijeko dodajte sol, maslac, muškatni oraščić i sjeckani peršin. Kuhajte do vrenja, zatim smanjite plamen. Brašno razmutite u malo hladne vode u gustu, glatku smjesu i postepeno, uz stalno miješanje, dodajte mlijeku. Kuhajte na laganoj vatri 2 - 3 minute, pazite da umak ne zagori.


4 Pecite

Pola količine ribanog ementalera umiješajte u umak, a umak prelijte preko đulbastija. Posudu s đulbastijama i umakom prekrijte alu folijom i pecite u pećnici na 220°C oko 45 minuta.


Foliju zatim skinite, preostalim ementalerom posipajte đulbastije i vratite u pećnicu na 3-4 minute da se sir zapeče.