Hrskave pločice s oreji

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
20min
Ukupno vrijemeUkupno
50min
KompliciranostTežina
Cijena
Hrskave pločice s oreji by Slatka kuharica Slatka kuharica

U epizodi emisije Slatka kuharica, Petra Jelenić zaputila se u Đurđevac gdje ju je gospođa Mirjana Mišulin naučila pripremiti tradicionalnu pogaču s orasima. Petra je izradila i svoju, modernu inačicu tradicionalne pogače.

Sastojci

Broj porcija
2

Pločice

60 gšećera
1 gNH pektina
50 gmaslaca
20 gmeda
100 gnasjeckanih, tostiranih oraha
20 gmlijeka

Karamelizirani orasi

100 goraha
80 gšećera
40 gvode

Mascarpone krema

150 gmascarponea
Srž pola mahune vanilije
Malo meda

Priprema

1 Skuhajte smjesu za pločice

Mlijeko, med i maslac zagrijte na temperaturu oko 45°C. Dodajte šećer pomiješan s pektinom pa kuhajte dok smjesa ne zakipi. Tada dodajte tostirane orahe, još kratko prokuhajte pa maknite s vatre, sipajte u manju posudu i spremite u hladnjak da se smjesa ohladi.


2 Oblikujte kuglice

Ohlađenu smjesu oblikujte u malene kuglice pa složite na papir za pečenje s dosta razmaka jer će se kuglice raširiti u pečenju.


3 Pecite

Stavite peći na 190°C dok se smjesa ne razlije i dobije boju svijetlog karamela. Pustite da se malo oladi pa izrezivačem oblikujte krugove.


4 Pripremite kremu

Razradite mascarpone s vanilijom i malo meda u glatku kremu.


5 Pripremite orahe

Pomiješajte šećer i vodu pa zakuhajte. U kipući sirup dodajte orahe i kuhajte dok se sirup ne pretvori u karamel. Sipajte na papir za pečenje.


6 Spajajte krugove

Krugove koje ste izrezivali lijepite kremom i pospite karameliziranim orasima.

Petra Jelenić
Pastry Chef