Podvarak

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
40min
KompliciranostTežina
Cijena
Podvarak by Shutterstock Shutterstock
Podvarak by Shutterstock Shutterstock

Podvarak je starinsko jelo od kiselog kupusa i mesa, posebno popularno za vrijeme zimskih mjeseci, a radi se u svim zemljama bivše Jugoslavije, pa tako i u Hrvatskoj. Može se napraviti s bilo kakvim mesom, od svinjetine i junetine do lagano kuhane piletine, a nekoć se radilo i u vrijeme blagdana.

Sastojci

Broj porcija
4
1 kgkiselog kupusa
800 gmesa po izboru (svinjetina, junetina, piletina...)
1 žličicamljevene paprike
100 gmrkve
100 gluka
2 režnjačešnjaka
3lovorova lista
2 žlicemaslaca
100 mlmaslinovog ulja

Priprema

1 Ispecite meso

Na ulju lagano popržite meso koje ste prethodno narezali na kockice i začinite ga po želji. Kada je meso pečeno, izvadite ga iz tave i ostavite sa strane.


2 Dodajte povrće

Na preostaloj masnoći propržite nasjeckani luk, češnjak i mrkvu. Začinite, dodajte lovorov list, a zatim i nasjeckani kiseli kupus.


3 Začinite

Dodajte mljevenu papriku i ostale začine po želji, zatim dodajte i maslac i sve dobro izmiješajte.


4 Vratite meso

Podlijte s malo vode, dodajte pečeno meso pa pustite da se sastojci sjedine.


5 Zapecite i poslužite

Pripremljeni podvarak prebacite u vatrostalnu zdjelu i zapecite u pećnici, 20 minuta na 180 stupnjeva.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.